avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor inmormantare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor inmormantare

buna ziua!
apelez la dvs pentru a-mi acorda sprijinul in lamurirea unei situatii juridice
unchiul meu, angajat la o firma particulara, a decedat la domiciliu. sotia supravietuitoare s-a ocupat de inmormantare. nu au copii. a mers la unitatea angajatoare a unchiului pentru a ridica ultimul salariu si ajutorul de inmormantare. jurista firmei a refuzat, motivand ca nu are text de lege si ca totii fraţii lui (părintii sunt predecedat) ar trebui sa dea o declaratie notariala ca nu a pretentii la aceste drepturi banesti. am gasit art ART. 167 din noul cod al muncii, care precizează că
1) Salariul se plăteşte direct titularului sau persoanei împuternicite de acesta.
(2) În caz de deces al salariatului, drepturile salariale datorate până la data decesului sunt plătite, în ordine, soţului supravieţuitor, copiilor majori ai defunctului sau părinţilor acestuia. Dacă nu există niciuna dintre aceste categorii de persoane, drepturile salariale sunt plătite altor moştenitori, în condiţiile dreptului comun.

deci am gasit textul de lege pentru drepturile salariale.
dar pt ajutorul de inmormantare am gasit
Contractul colectiv de munca 2011
ART.51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
a) în cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin două salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de muncă, a unui accident în legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecarui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate plătit de unitate la decesul soţului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate în întreţinerea salariatului.

si aici intervine intrebarea.
am inteles ca noul cod al muncii desfiinţeaza aplicarea contr colectiv de munca
si oricum eu nu stiu cum as putea accede la un exemplar din CCM semnat la nivel de unitate ca sa vad ce precede
plus, am gasit legea 287 din 28 decembrie 2010
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011 care zice ca se acorda asiguratului sau pensionarului 2022 lei.

sincer, dreptul muncii, din pacate, este o nebuloasa pt mine,iar cu noile modificari legislative....

va rog, daca imi puteti spune, in ce temei legal sa cerem ajutorul de inmormantare, la care matusa ar avea dreptul si daca faptul ca juristul nu imi aproba cererea si o conditioneaza de anumite declaratii notariale care nu isi au rostul ( fraţii sunt de acord, numai ca nu locuiesc in aceeasi localitae, sunt si plecati din tara.-..) pot chema firma in judecata? in ce temei? si eu nu inteleg ccm pe 2011 zice ca se acorda 2 salarii medii pe unitate iar lg 287 din 28 decembrie 2010 ca se acorda o suma fixa. sa concluzionez ca bugetul de stat imi da o suma obligatorie şi firma daca are buget prevazut sau o reglementare expresa acorda cele doua salarii?

va multumesc pentru rabdarea de a citi acest mesaj lung, dar si păentru raspunsurile pe care mi le veti trimite.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 13 Iulie 2011
Buna ziua, cele doua ajutoare de inmormantare sunt distincte, un ajutor e de la bugetul de stat decurgand din fosta calitate de asigurat al decedatului, iar celalalt ajutor se acorda de catre societate, ambele sunt obligatorii, firma nu trebuie sa aiba prevazuta in buget aceste sume ( intrucat nu poti sa previzionezi evenimente de acest gen)
De la buget veti primi banii, trebuie sa mergeti la casa de asigurari sociale, cat depre firma, vorbind despre familie, evident ca sotul supravietuitor are dreptul de a pretinde si de a ridica banii respectivi.
In cazul unui refuz adresati-va unui avocat.
Nu exista CCMN pe anul 2011 , intrucat acesta nu a mai intrat in vigoare ... acel ajutor de deces care se poate acorda de catre angajator trebuie sa fie prevazut in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in R.I. al acestuia ...

Prin urmare, este legal refuzul angajatorului daca acordarea acestui tip de ajutor nu este reglementata in documentele interne ale acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deces vichisor vichisor Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)
Buna seara catalinmihai catalinmihai Buna seara, Va rog frumos, puteti sa-mi spuneti si mie la ce articol se afla ajutorul in cazul in care un angajat decedeaza si un membru din familie, de ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am cac sotie in urma decesului sotului meu? CRIBUS CRIBUS sotul meu a murit anul trecut in germania...fiind delegat de o firma de aici din tara.transportul si inmormantarea a fost fost platita de firma .certificatul ... (vezi toată discuția)