avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident auto

Buna ziua, am si eu o nelamurire in ceea ce priveste solutionarea unei daune auto.
Astazi am fost implicata intr-un accident auto, eu am intrat in depasirea uni tir.... acesta nu s-a asigurat si a iesit si el in depasire lovindu-mi toata partea dreapta a masinii.
Politia a fost la locul accidentului si s-a constata ca soferul tirului este cel vinovat insa acesta nu a vrut sa isi recunoasca vina, nu a semnat PV incheiat de politie si nu a vrut sa imi dea polita lui de asigurare. Intentia lui fiind de a contesta PV in instanta.
Intrebarea mea este ce ar trebui sa fac eu in acest caz ? Am chemat agentul firmei de asigurari la care autorul accidentului are polita RCA ca sa-mi fotografieze masina iar acesta mi-a spus sa astept sa se solutioneze contestatia soferului "vinovat" si mai apoi sa fac solicitare pentru deschiderea unui dosar de dauna. Am vorbit cu un avocat iar acesta m-a sfatuit sa nu astept solutionarea contestatiei si ca asiguratorul este obligat sa imi deschida dosarul de daune indiferent de ce va face autorul accidentului iar mai apoi daca nu se va rezolva sa ma adresez instantei pentru a-mi putea recupera dauna. Va rog sa ma sfatuit ce ar trebui sa fac in acest moment ? Exista un termen pentru solicitarea despagubirii?
Va multumesc




atit timp cit vinovatul nu este stabilit in mod definitiv asiguratorul nu trebuie sa va achite nimic deoarece titularul politei de asigurare nu este si vinovat. Daca pv va fi contestat atunci asiguratorul va fi partein proces si se poate apara astfel incit sa nu fie obligat la plata sustinind nevinovatia soferului de TIR.

dvs aveti de ales fie sa o reparati in baza unei polite CASCO, fie pe bani proprii urmind ca in cazul in care procesul va stabili ca si vinovat pe soferul de TIR sa va recuperati banii de la asiguratorul ce a emis polita RCA.
Daca aveti casco - folositi-l.
Daca nu aveti casco e mai greu. Daca insp de daune nu a vrut sa fotografieze masin dv. e problema lui. In continuare veti proceda astfel:
- La sediul asiguratorului RCA al tirului depuneti o avizare de dauna care sa cuprinda toate detaliile accidentului, inclusiv faptul ca inspectorul de daune va sfatuit sa asteptai.....ce?( eventual cheful lui de a deschide dosar de daune ). In baza art. 38 al Ord.5/2010 al CSA inspectorul de daune este obligat sa va deschida dosar de dauna (indiferent daca se contesta sau nu pv-de la Politie).
Daca nu aveti copie a RCA-ului vinovatului nu e o problema: din baza cedam se afla unde este asigurat un autov. iar ei (asiguratorul) nu au decit sa o listeze din baza de date proprie.
Alaturi de avizarea de dauna depuneti: copie carte de identitate conducator auto (a dv.), copie certificat inmatriculare autovehicul pagubit (al dv,), copie permis conducere (al dv.) si pv-ul de la Politie in original ( ar fi bine sa va pastrati o copie legalizata a pv-ului).
Asiguratorul, in baza art. mai sus mentionat si a documentelor depuse de dv. este obligat sa deschida dosar de daune si sa va elibereze un document ( pv-constatare daune) care sa cuprinda lista pieselor avariate si o solutie de reparare sau inlocuire a lor si o lista a eventualelor documente care mai trebuiesc depuse.
Pina aici e OK. De aici incolo va incepe partea grea.
- Daca vinovatul va depune contestatie si va instiinta in scris asiguratorul lui, dosarul dv. va fi suspendat de la plata.
- Daca nu va depune contestatie dosarul de dauna isi va urma cursul firesc.
Daca in urma contestatie se anuleaza PV-ul Politiei, asiguratorul nu mai are nici o obligatie de plata, deci suportati reparatia masinii dv.
Daca in urma contestatiei se mentine PV-ul Politiei atunci puteti primi despagubirea de la asigurator.
Cu acel pv de constatre daune va puteti duce la un service sa va reparati masina.
Dupa reparatie se va intocmi de catre service un deviz de reparatie care va fi inaintat asiguratorului. Daca dosarul de daune este suspendat - nu veti primi accept de plata si va trebui sa achitati reparatia masinii ca sa o luati din service.
Daca dosarul de dauna nu este suspendat service-ul va primi acceptul de plata si dv. veti depune cererea de despagubire.
Daca alegeti varianta sa achitati reparatia, obligatoriu luati de la service urm. doc. in original: factura, deviz, si chitanta pe care le depuneti alaturi de cererea de despagubire.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2011
Dorin Baleanu, Mediator
In completare la consultantu Bdorin va mai pot da o alta varianta si anume ca asiguratorul RCA al celuilalt participant la trafic este obligat sa va deschida dosar de dauna si sa va repare masina iar in final odata cu completarea cererii de despagubire dv va trebui sa semnati si un angajament de plata catre asiguratorul respectiv ca in caz ca instanta va hotara ca dv sunteti vinovata de accident va obligati ca in termen de xx luni,ani sa restituiti c/v despagubirii achitata de asigurator la service.
multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto anamariamed anamariamed Buna ziua, am si eu o nelamurire in ceea ce priveste solutionarea unei despagubiri RCA. Astazi am fost implicata intr-un accident auto, eu am intrat in ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal accident auto GEOPOPA GEOPOPA Buna ziua, Am fost implicata intr-un accident auto in data de 21.02.2012. Soferul care conducea celalalt autoturism a fost gasit vinovat la politie si i-a fost ... (vezi toată discuția)
Rca - blocare dosar pentru contestatie pv ??? se poate? foox foox Buna ziua. In urma cu aprox 10 zile, am fost lovit de o cucoana. Eu in loc sa virez la drapta am virat la stanga am patruns pe un drum prioritar in ideea de a ... (vezi toată discuția)