avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozitul pe dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozitul pe dividende

Rog pe cine cunoaste bine acest subiect sa-mi raspunda:
- contabila spune ca impozitul pe dividende este, incepand din acest an, de 10%( majorat cu 5% fata de anii precedenti);
- in presa si alte emisiuni televizate se mentioneaza ( de catre unii functionari)ca incepand cu 2005 impozitul pe dividende pentru pers. juridice va creste de la 5% la 10% ( articol in "Romania libera din 21.08.2004) in timp ce impozitul va scade de la 25% la 19%( proiect)
Mentionez ca ma intereseaza strict numai imp. pe dividende.
Multumesc
imp.pe dividende este 10%.
LEGE Nr. 571 din 22 decembrie 2003
privind Codul fiscal

…
ART. 71
Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii
(1) Veniturile sub formă de dividende, inclusiv sume primite ca urmare a deţinerii de titluri de participare la fondurile închise de investiţii, se impun cu o cotă de 5% (10% pe proiectul pt 2005 - vezi site-ul mfinante.ro) din suma acestora. Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice o dată cu plata dividendelor către acţionari sau asociaţi. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-a aprobat bilanţul contabil, termenul de plată a impozitului pe dividende este până la data de 31 decembrie a anului respectiv.
...
(4) Impozitul reţinut conform alin. (1) - (3) reprezintă impozit final pe venit, pentru venitul prevăzut la alineatul respectiv.
Al doilea raspuns ma avantajeaza si este mult mai argumentat . Dar puteti sa observati , ca , nu numai contabilii firmei noastre cred ca impozitul in cauza este, deja, in cota de 10%. Ce se poate intampla cu plusul de 5%? Sau, in primul rand , statul poate incasa un "drept " pe care nu il are?
Multumesc pentru raspunsuri si , mult succes.
Raspunsul documentat este valabil pentru actionarii persoane fizice, caz in care dividendele sunt tratate ca venituri din investitii. Pentru aceste sume se depunde declaratia 205.

Atentie daca un actionar este o persoana juridica se aplica prevederile cap.VI din codul fiscal
CAP. VI
Retinerea impozitului pe dividende

Retinerea impozitului pe dividende
ART. 36
(1) O persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina si sa verse impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat, asa cum se prevede in prezentul articol.
(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit catre o persoana juridica romana.
(3) Impozitul care trebuie retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 20 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.
Prin telefon, am solicitat serviciului "Asistenta contribuabili" de la Adm. Sector 3, informatii privind cota de impozitare a dividendelor pentru persoane fizice aferente activitatii pe anul 2004.
Raspunsul a fost: Conform ordonantei 138/29.12.2003 si ordonantei 83/august 2003, imp. pe dividende pt persoane fizice, aferent anului 2004, dar care care se distribuie in anul 2005, este de 10%.

Alte discuții în legătură

"problemute" la dividende cristintoncea cristintoncea Problema nr. 2: 1. am nevoie de un sfat. O firma a avut profit in 2007, pe care in bilant l-au trecut pe nerepartizat. In cursul anului 2008 l-au repartizat ... (vezi toată discuția)
Impozit pe dividende Feni Feni As dori sa stiu si eu care este cota de impozit pe dividende pentru persoanele juridice, cu specificarea legii daca se poate. Pt persoane fizice este 16%, ... (vezi toată discuția)
Impozit pe dividente liliana alba liliana alba Va rog sa mi spuneti impozitul pe dividente la o microintreprindere persoana juridica romana, cat este aferent dividentelor pe anul 2008.Astept un raspuns ... (vezi toată discuția)