avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Atributii consilier juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Atributii consilier juridic

Poate un consilier juridic sa intreprinda o activitate juridica referitoare la obiectul de activitate al unei firme? De exemplu la o firma de recuperare debite, poate sa reprezinte in instanta cu privire la demersurile de ordin juridic ce trebuie? Adica cam tot ce nu tine de activitatea executorilor si a lichidatorilor cred... Sau este necesar un avocat?

Pentru consilierii juridici nu este permis decat sa intreprinda consiliere si reprezentare doar pentru probleme juridice proprii ale firmei la care ei lucreaza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:50, 23 Iulie 2011
Eu nu prea am inteles bine care sunt intrebarile! Dar daca va referiti la reprezentarea in instanta a firmei de catre consilierul juridic angajat cu carte de munca raspunsul este ca nu trebuie un avocat. Consilierul juridic angajat de o firma poate reprezenta in instanta firma respectiva. Este necesar la dosar o delegatie in acest sens.
Intrebarea era simpla.... un consilier angajat la o SC poate sa reprezinte firma in instanta doar pentru problemele juridice ale acesteia sau poate sa reprezinte si pentru obiectul de activitate al acesteia... cum ar fi de exemplu o firma de recuperare datorii ce are ca obiect de activitate... evident recuperarea datoriilor folosind printre altele si actiuni in justitie... Poate consilierul juridic, expert juristul, jurisconsultul sau oricum se numeste el, oricum parerea mea un jurist... sa fie angajat in cadrul acelei SC de recuperare creante sa intreprinde demersurile juridice ce se cer pentru activitatea firmei? Reprezentari in instanta, intocmire acte probabil contracte, chemari in judecata a debitorilor sau orice alta activitate de acest fel? Nu va fi necesara mai degraba angajarea unui avocat?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
Iulian81, utilizator
Raspunsul este afirmativ la intrebarea dvs .... art.4 din Legea nr.514/2003 prevede ca : Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca, apara drepturile si interesele legitime ale acestora in raporturile lor cu autoritatile publice, institutiile de orice natura, precum si cu orice persoana juridica sau fizica, romana sau straina; in conditiile legii si ale regulamentelor specifice unitatii, avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
In ce sens este afirmativ... ? Eu am prezentat 2 situatii...:))
Raspunsul este afirmativ atunci cand este vorba de recuperare creante. In acest caz societatea de recuperare este mandatata (mandat comercial) pentru a efectua demersurile necesare recuperarii sumelor de bani. Mai mult, firmele din strainatate sunt obligate sa isi numeasca un reprezentant pentru efectuarea actelor de procedura.
In aceste cazuri juristul poate veni in numele societatii de recuperare creante pentru a sustine cauza si a duce la indeplinire mandatul.

Alte discuții în legătură

O firma poate fi reprezentata in instanta prin consilier juridic sau prin avocat? klausa klausa ma interesa daca am o firma de recuperari creante care incheie contract de mandat cu persoane fizice, inc azul unor litigii pe roul instantelor judecatoresti, ... (vezi toată discuția)
Care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau consilier juridic? meerceea meerceea Am o simpla intrebare...care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau consilier juridic? exista vreo lege in care se stipuleaza?ms (vezi toată discuția)
Firme recuperari creante. Romică Stoica Romică Stoica In ce temei actioneaza firmele de recuperari creante? Au contracte de cesiuni creante cu creditorii? Ce cheltuieli initiale si ce comisioane percep? (vezi toată discuția)