avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Atributii consilier juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Atributii consilier juridic

Poate un consilier juridic sa intreprinda o activitate juridica referitoare la obiectul de activitate al unei firme? De exemplu la o firma de recuperare debite, poate sa reprezinte in instanta cu privire la demersurile de ordin juridic ce trebuie? Adica cam tot ce nu tine de activitatea executorilor si a lichidatorilor cred... Sau este necesar un avocat?

Pentru consilierii juridici nu este permis decat sa intreprinda consiliere si reprezentare doar pentru probleme juridice proprii ale firmei la care ei lucreaza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:50, 23 Iulie 2011
Iulian81 a scris:

Si daca mi-as face si eu o firma de recuparari debite si m-as angaja ca jurist... as putea sa reprezint in instanta firmele pagubite??? Si apoi sa obtin 10-20% din banii recuperati? :D

Nu, fiindca nu ai voie. Sunt incompatibile cele doua.
Dar, poti fi angajat ca jurist si sa ceri salariu 10- 20 la suta din recuperari.
Asta daca iti reuseste ceva, dar, si dupa ce stai si vre-o 2 ani ca stagiar.
Quartila a scris:

Nu, fiindca nu ai voie. Sunt incompatibile cele doua.


Despre ce incompatibilitate vorbesti?
Cred ca dl. Iulian81 si-ar dori ca la subiectul deschis de dansul raspunsul sa fie ca "da, juristul nu poate reprezenta interesele unei SC cu activitate de recuperare, in activitatea acesteia de recuperare debite"
Asa cum o Sc isi angajeaza 'specialisti" in domeniile lor de activitate, mi se pare normal ca un jurist sa lucreze "in apararea drepturilor ;i intereselor" Sc care l-a angajat.
Ce urmariti de fapt? Sa aratati ca NUMAI AVOCATII pot reprezenta astfel de interese?
Am lucrat la o asftel de sc, nu a exista nicio incompatibilitate. Doar "economia de piata" a dovedit ca este mai ieftin pentru firma sa angajeze avocat, deoarece suma x pe care o primeau juristii firmei ca salar, a devenit mai profitabil sa o plateasca unui avocat, pentru ca acea suma x nu mai presupunea cheltuieli suplimentare cu salariile, plus alte cheltuieli pe care le are un angajator cu angajatul sau.
Dimpotriva...! :)) Mi-ar pare bine ca juristi sa aiba voie sa activeze fara probleme la o firma de recuperare debite, sa poata sa intreprinda din punct de vedere legal ce i se permite si unui avocat in acest sens si sa mai obtina si comision mare din chestia asta... Doar ca eu nu prea imi dau seama cam care este sfera compatibilitatii actiunilor unui jurist sau in fine numit probabil consilier juridic... si un avocat. Cele 2 legi ce reglementeaza aceste profesii sunt uneori foarte asemenatoare fapt de provoaca confuzie, alteori mai apar si alte variante de " juristi" precum jurisconsultii sau expert juristii, despre care eu unul nu stiu absolut nimic. Astfel ca la final, un intreprinzator de exemplu o persoana care ar vrea sa-si deschida o firma de recuperare debite... cum am enuntat si cu alta ocazie... nu stie ce angajeaza, pe cine angajeaza, ce drepturi si obligatii poate avea respectivul angajat sau colaborator samd.

De exemplu daca un patron ar angaja un consilier juridic cu carte de munca si legea 514/2003 nu i-ar permite acestuia sa ofere consultanta si asistenta juridica (cel putin asa am inteles eu din lege) decat pentru probleme juridice proprii ale firmei la care acesta este angajat si nu cele privitoare la obiectul acesteia de activitate... mai poate el sa intreprinda actiuni juridice de recuperare debite ce pare a fi tot un fel de asistenta juridica ... dar fata de o alta firma?

Iar daca nu are voie, nu poate sa incheie un contract de munca pe alta functie asimilata juristilor si care am inteles ca exista in COR, de exemplu "expert jurist" ? In modul acesta nu se pot elibera de prevederile legii 514/2003?
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
Iulian81, utilizator
Citez: ”De exemplu daca un patron ar angaja un consilier juridic cu carte de munca si legea 514/2003 nu i-ar permite acestuia sa ofere consultanta si asistenta juridica (cel putin asa am inteles eu din lege) decat pentru probleme juridice proprii ale firmei la care acesta este angajat si nu cele privitoare la obiectul acesteia de activitate... mai poate el sa intreprinda actiuni juridice de recuperare debite ce pare a fi tot un fel de asistenta juridica ... dar fata de o alta firma? ”

Eu cred ca, consilierul juridic este angajat sa acorde consultanta si sa reprezinte pe angajatator in toate problemele legate de activitatea acestuia si nu numai pentru o anumita parte dintre ele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O firma poate fi reprezentata in instanta prin consilier juridic sau prin avocat? klausa klausa ma interesa daca am o firma de recuperari creante care incheie contract de mandat cu persoane fizice, inc azul unor litigii pe roul instantelor judecatoresti, ... (vezi toată discuția)
Care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau consilier juridic? meerceea meerceea Am o simpla intrebare...care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau consilier juridic? exista vreo lege in care se stipuleaza?ms (vezi toată discuția)
Firme recuperari creante. Romică Stoica Romică Stoica In ce temei actioneaza firmele de recuperari creante? Au contracte de cesiuni creante cu creditorii? Ce cheltuieli initiale si ce comisioane percep? (vezi toată discuția)