avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cost achizitie cladire
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cost achizitie cladire

Se achizitioneaza un imobil (cu bani obtinuti din credit). Pe linga pretul platit direct furnizorului conf contract, aceasta achizitie genereaza si urmatoarele cheltuieli considerabile:
- comision banca ptr acordarea creditului
- factura onorariu notar
- factura agentie imobiliara
- taxe oficiu cadastru.
Se includ aceste cheltuieli in costul de achizie al cladirii, in 212?
Mentionez ca la aceasta intrebare adresata la "Asistenta contribuabili" la Finante, raspunsul a fost ca NU se includ in costul de achizitie, ca exista conturi speciale ptr aceste servicii, respectiv, 627, 622, 628 si 635 ptr cadastru, si ca este noormal sa le consider simple cheltuieli.
Cele de mai sus intra in " ............si toate cheltuielile DIRECT ATRIBUIBILE, angajate pentru a aduce activul in starea de utilizare prevazuta" din ord 1725 ?

Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 15:28, 9 August 2008
Pretul de achizitie stabilit initial al cladirii ramine nescimbat, cheltuielile pe care le-ati enumerat dumneavoastra sunt cheltuieli colaterale, o parte din acestea le suporta vinzatorul iar o alta parte cumparatoru .De exemplu : comisionul la banca il suporta cumparatorul ce-l care a facut inprumutul la banca ,taxa de cadastru o suporta propietarul imobilului adica vinzatorul,onorariul la notar si comisionul catre agentia imobiliara se platesc la intelegere ,fie jumate jumate ,fie numai cuparatoru ,fie numai vinzatorul . Mariiky
Multumesc frumos ptr raspuns, din pacate nu are legatura cu ce am intrebat. Cheltuielile enumerate sunt inregistrate deja la unitatea cumparatoare.
Problema era tratamentul fiscl al acestora, daca se trec pe cheltuiala la momentul achizitiei, diminuind astfel impozitul pe profit datorat, sau se capitalizeaza intrind in costul de achizitie al cladirii.
Astept inca un raspuns la obiect.
Vedeti
Ordin nr. 2374 din 12/12/2007 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului finanțelor publice nr.
1.752/2005 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, Publicat in Monitorul Oficial,
Partea I nr. 25 din 14/01/2008, Intrare in vigoare: 14/01/2008
Ultima modificare: Joi, 7 August 2008
ContSters42967, utilizator
Vazut ord 1725 cu modif din 2374, inclusiv cele la art. 92. Incerc sa aflu parerea dumneavoastra directa, dupa interpretatrea celor de mnai sus (citite si de mine). Se capitalizeaza sau nu genul respectiv de cheltuieli ocazionate de achizitia imobilului?
Daca va poate ajuta cu ceva:



CODUL FISCAL

Amortizarea fiscală


Art. 24. – (1) Cheltuielile aferente achiziţionării, producerii, construirii, asamblării, instalării sau îmbunătăţirii mijloacelor fixe amortizabile se recuperează din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizării potrivit prevederilor prezentului articol.

OMEF 1752/2005

54. - ( 1) ostul de achiziţie al bunurilor cuprinde preţul de cumpărare, taxele de import şi alte taxe (cu excepţia acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autorităţile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare şi alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziţiei bunurilor respective.

Lege nr. 15 (r1) din 24/03/1994

Art. 10. - Prin valoarea de Intrare a mijloacelor fixe se înţelege:
a) valoarea de intrare aferentă fiecărui mijloc fix, reevaluată în conformitate cu prevederile legale;
b) cheltuielile de achiziţie pentru mijloacele fixe procurate cu titlu oneros;
c) costul de producţie pentru mijloacele fixe construite sau produse de unitatea patrimonială;
d) valoarea actuală pentru mijloacele fixe dobândite cu titlu gratuit, estimată la înscrierea lor în activ pe baza raportului întocmit de experţi şi cu aprobarea consiliului de administraţie al agentului economic, a responsabilului cu gestiunea patrimoniului, în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ, sau a ordonatorului de credite bugetare, în cazul instituţiilor publice;
e) valoarea de aport acceptată de părţi pentru mijloacele fixe intrate în patrimoniu cu ocazia asocierii, fuziunii etc., conform statutelor sau contractelor, determinată prin expertiză.

Alte discuții în legătură

Monografie contabila reparatie mijloc fix camila2013 camila2013 In cadrul unui mijloc fix (ex masina cusut) se inlocuieste o piesa din cauza careia utilajul respectiv nu mai functiona. Cum se inregistrea in contabilitate ... (vezi toată discuția)
Obiect de inventar sau mijloc fix Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona Buna ziua! Firma mea este o firma de constructii neplatitoare de TVA si platitoare de impozit pe profit. Intr-o luna a achizitionat o betoniera care are ... (vezi toată discuția)
Inregistrare diferenta negativa din reevaluare cladire yssas yssas buna ziua! am o nelamurire: care este monografia contabila in cazul inregistrariidiferentelor din reevaluare daca aceasta este negativa concret: am o ... (vezi toată discuția)