avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cine trebuie sa plateasca : politia sau cei implicati ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cine trebuie sa plateasca : politia sau cei implicati ?

Am acrosat un biciclist care a iesit dupa un drum fara prioritate. Politia si o masina a abulantei au ajus la fata locului foarte repede (5-10) minute, eu apeland imediat dupa accident numarul 112. La fata locului eu ( conducatorul auto) am fost testat cu aparatul etilotest, rezulatul fiind negativ. Dupa efectuarea masuratorilor la fata locului am fost urcat in masina politiei si dus la spital pentru recoltarea probelor de sange, probe cerute de catre "domnii politisti". CINE trebuie sa plateasca probele de sange : politia (pentru ca ei au cerut aceste probe) sau cei implicati in accident ? La sfatul politistilor ("ca sa fie multumita victima si sa nu aiba pretentii"), eu deja am platit testele de sange , al meu si al victimei , in total 320 ron. Stiu ca nu este o suma foarte mare , dar nu pot sta cu gandul ca in continuare trebuie sa facem ce ne spun politisti , si nu ceea ce spune legea. Cred ca aceasta suma va ajunge la sectia de politie pentru a fi platite acele teste , dar cum eu le-am platit , bani raman la politisti . Poate ca ma insel. Eu (conducator auto) sunt nevinovat , fapt care este confirmat de politie , permisul nu mia fost retinut , nu am primit nici o amenda, dar ma aleg cu dosar penal din culpa.Din cate stiu a fost aprobata o lege care spune ca in cazul in care un conducator auto loveste o persoana care nu se afla pe trecerea de pietoni , nu are nici o vina. Exista aceasta lege ? In urma raportului medicului legist , victima necesita 20 de zile de ingrijiri medicale , nici o zi de spitalizare, victima nu are nici un fel de pretentie , stiind ca e vinovat. Ce am observat la politisti : au vrut sa para foarte amabilii , poate la sfarsitul anchetei le dau si lor de cate "o cafea" (SPAGA), lucru care nu o sa se intample vreodata , pentru ca sunt nevinovat. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:37, 9 August 2008
Dvs. ati circulat pe un drum cu prioritate.Vinovat de producerea accidentului este biciclistul intrucat nu v-a acordat prioritate.
Victimei i s-a acordat 20 zile de ingrijiri medicale. Poate sa depuna plangere penala impotriva Dvs. Victima poate profita de aceasta situatie si sa va ceara o suma deloc modica pentru a nu depune plangerea. Poate a fost "sfatuita" de catre "polimilitieni" (un cuvant a fost folosit in alt topic si care mi-a placut). Interesul acestora este ca victima sa nu depuna plangere pentru a bifa repede inca un dosar rezolvat. Nu dati niciun leu victimei. Nu cred ca va depune plangere.
Nu am inteles daca persoana respectiva circula pe sau pe langa bicicleta. Aceasta nedumerire din cauza ca puneti o intrebare legata de existenta unei legi care prevede nevinovatia unui conducator auto care loveste o persoana care nu se afla pe trecerea pentru pietoni. Da, aceasta problema este reglementata de Codul Rutier (OUG 195/2002) care prevede:

Art. 72. -
(1) Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.
(2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector. (sublinierea imi apartine)
(5) Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcţie specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, precum şi cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role.
(6) Se exceptează de la respectarea regulilor stabilite pentru pietoni poliţistul rutier şi persoanele care se află pe platforma drumului public şi sunt autorizate, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să îndrume sau să dirijeze circulaţia rutieră, în condiţiile stabilite prin regulament.
(7) Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru.

Acest articol de lege se refera la pietoni, deci, la o persoana care circula pe langa bicicleta.

Persoana care circula pe bicicleta trebuie sa respecte reglementarile din Codul Rutier privind prioritatea de trecere.

Numai bine va doresc

ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto
Va multumesc pentru raspuns. Victima era pe bicicleta , nu pe langa ea , fapt care eu nu l-am precizat , imi cer scuze. Eu am atins roata din fata , si nu victima , dar care in urma cazaturi dupa bicicleta a suferit o deplasare de clavicula dreapta , din spusele doctorului , "nimic grav" . Eu am fost la victima acasa si i-am spus ca bani de la mine nu o sa vada decat daca stabileste tribunalul, eu nu ma inteleg cu nimeni, nici macar cu polimilitieni, pentru ca e vinovat , el spunadu-mi ca nu are absolut nici o pretentie fata de mine. Totusi eu i-am zis ca in cazul in care se rasgandeste si vrea sa ma dea in judecata , sa se pregateasca financiar , pentru ca acolo eu ies nevinovat , si o sa ii cer despagubiri morale , il pun sa imi repare masina , sa plateasca cheltuielile mele de judecata . Asta mi-a spus un avocat sa ii zic , si a avut efect , toti ( victima si rudele ) mai aveau putin sa ma imlpore sa nu merg in instanta. Victima a dat o declaratie chiar in seara accidentului in care preciza ca nu are pretentii , de nici un fel . Se poate razgandi ? Si cine trebuie sa plateasca testele de sange , politia care le-a cerut , sau cei implicati ? Va multumesc inca o data .
catamblin a scris:

Si cine trebuie sa plateasca testele de sange , politia care le-a cerut , sau cei implicati ? Va multumesc inca o data .


Politia, care poate sa le includa in cheltuielile judiciare suportate de persoana vinovata de producerea accidentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea legii rutiere cu privire la traversatul pietonilor andrasimion andrasimion Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii ... (vezi toată discuția)
Help catamblin catamblin In urma cu cateva zile am fost implicat intru-un accident. Un bicilist a iesit in fata mea dupa o strada din partea stanga, a trecut de axul drumului si a ... (vezi toată discuția)
Accidentat langa trecerea de pietoni mariusro2009 mariusro2009 Salutare acum o luna am fost lovit la cativa metri de trecere de pietoni, (cateva cusaturi la cap ,vanatai la picioare) am in lucru dosar la IML inca nu a ... (vezi toată discuția)