avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accidentat langa trecerea de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accidentat langa trecerea de pietoni

Salutare acum o luna am fost lovit la cativa metri de trecere de pietoni, (cateva cusaturi la cap ,vanatai la picioare) am in lucru dosar la IML inca nu a venit raspunsul, am dat declaratie la politie, am scris la politie ca depun plingere penala impotriva soferului. Ce drepturi am dupa noul cod penal?
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2014
mariusro2009, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 16:23, 23 Februarie 2014
Daca nu ati traversat pe trecerea de pietoni iar conducator auto a respectat regulile de circulatie in sectorul de drum respectiv veti fi considerat vinovat de producerea accidentului iar conducatorul auto poate depune plangere in vederea recuperarii daunelor provocate vehiculului.

oug195
Art.72. - (1) Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.
(2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

Intrebati de drepturi dar ganditi-va si la ce obligatii aveati la traversarea drumului public.

In functie de cercetarile facute la fata locului si declaratii procurorul va face incadrarea corespunzatoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident ionutstaicu ionutstaicu Buna ziua,in urma unui accidednt auto cu auto-tren un pieton a decedat(trecere prin loc nepermis si aflat sub influenta bauturilor acoolice).Conducatorul ... (vezi toată discuția)
Schimbarea legii rutiere cu privire la traversatul pietonilor andrasimion andrasimion Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii ... (vezi toată discuția)
Trecere strada colț intersecție ilarion_tgv ilarion_tgv Bună seara, În aceasta seara, tocmai am fost santionat ca, am trecut strada prin loc nepermis, conform specificatiilor agenului de politie. În realitate ... (vezi toată discuția)