avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihna,demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihna,demisie

O persoana are contract de munca de mai mult de 12 luni cu un angajator ,dar doreste sa i-si dea demisia,angajatorul trebuie sa plateasca concediul de odihna angajatului cand acesta termina perioada de preaviz?
Cum se procedeaza in acest caz pentru ca angajatul sa i-si primeasca drepturile cuvenite[bani ptr.concediu de odihna],este obligatorie plata concediului de odihna pentru perioada in care acesta a muncit la firma respectiva?
Trebuie facuta cerere de concediu?
Cum trebuie sa procedeze angajatul in acest caz pentru ca in eventualitatea ca angajatorul nu doreste sa plateasca sa aibe niste dovezi in acest sens?
Specific ca angajatul la aceasta data mai are de efectuat citeva zile de preaviz si termina relatiile de munca cu angajatorul.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Catalina Covaliu , utilizator 12:44, 19 Iulie 2011
Da, daca nu si-a luat zilele de concediu inainte de inceperea perioadei de preaviz, angajatorul, pt fisa de lichidare, trebuie sa-i plateasca acestuia zilele de concediu calculate pana la data incetarii efective a activitatii.
Zilele de concediu de odihna se pot lua si pe durata preavizului, acestea nu suspenda preavizul.
Sa nu confundati, DOAR concediul medical suspenda de drept contractul individual de munca. Nu se mai presteaza activitatea si nu se mai platesc drepturi de natura salariala, ci doar indemnizatia care are ca rol compensarea pierderii temporare a venitului din salariu si asigurarea unui minim de existenta in perioada de boala.:stunned:
Art. 75. - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiază de dreptul la
un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
(2) Fac excepÑie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în
perioada de probă.
(3) În situatia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de
preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepÑia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).
In concluzie, termenul de preaviz nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare..... Sper ca nu faceti parte din acei angajatori care incearca sa "pacaleasca" angajatul in ceea ce priveste drepturile sale la acest capitol.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna cdanut cdanut Buna ziua, Am si eu o situatie cu o persoana caruia i se desface contractul de munca pe motiv de reorganizare, este in preaviz, si mai are 6 zile de concediu ... (vezi toată discuția)
Concedii/preaviz calinbbalan calinbbalan Ma adresez in numele unui mare grup de salariati din mai multe categorii de ocupatii: - Ni s-a adus la cunostinta/inminat preavizul de restructurare ... (vezi toată discuția)
Se suspenda preavizul pt concediu de odihna? ginutz_a ginutz_a pers x intra in preaviz de 20 zile , incepand cu data de 1 iulie. Are cerere de concediu de odihna incepand cu 5 iulie. ce se poate face in situatia ... (vezi toată discuția)