avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... poate fi vanduta o proprietate daca este deschis un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

poate fi vanduta o proprietate daca este deschis un proces?

am un proces cu o persoana pentru o proprietate si ma intereseaza sa stiu daca legal poate sa vanda acel teren, si daca l-a vandut ce e de facut??
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
Arkadian84, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 19:25, 23 Iulie 2011
Daca ai pe rol proces pentru acel imobil trebuie inscrisa actiunea la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara astfel incat sa apara pe extrasul de informare, cerut de notar la efectuarea tranzactiei, faptul ca exista litigiu pe imobilul respectiv. In felul acesta nu se poate efectua vanzarea pana cand nu se radiaza sarcina aparuta prin existenta litigiului.
Acel extars de informare obtinut de la Cartea Funciara este singurul act care arata notarului daca poate sau nu sa efectueze tranzactia.
Daca s-a efectuat deja tranzactia poate fi extins cadrup procesual chemand in instanta si actualul proprietar. Acesta insa se considera a fi cumparator de buna credinta si este posibil sa nu fie implicat.
inteleg de la dumneavoastra ca in clipa in care inscrii imobilul la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara imobilul trebuie sa apara pe extrasul de CF, corect? eu am un extras de carte funciara si pe el nu apare nimic(procesul este pe rol de 3 ani, iar extrasul de 3 sau 4 luni)
Cand ati inceput procesul, trebuia sa inregistrati la Cartea funciara si litigiul pe imobilul respectiv astfel incat sa apara la capitolul "Sarcini" din extras faptul ca exista o actiune in instanta pentru acel imobil. In felul asta nu se poate face vanzarea de catre notar.
Cezar1973 ti-a raspuns corect: ceea ce ai de facut este sa notezi in cartea funciara a imobilului litigiul aflat pe rolul instantelor. Din cererea de chemare in judecata trebuie sa reiasa adresa imobilului precum si datele lui de carte funciara. Cu o copie legalizata la instanta, a cererii de chemare in judecata, te duci la Oficiul de carte funciara si soliciti notarea procesului in evidentele de cf. Astfel la vanzarea imobilului orice cumparator este instiintat de faptul ca exista un proces pe rol care are ca obiect imobilul in litigiu si in cazul in care totusi cumpara , orice hotarare judecatoreasca data in acest litigiu ii este opozabila si lui ca si cumparator.. Vanzarea se poate face (sunt notari care mai fac acest lucru) dar este putin probabil ca cineva sa se lege la cap in mod benevol...
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
Danuza, utilizator
Nu apare de proces pe extras ca nu a facut nimeni demersuri in acest sens. Mergeti si notati litigiul, ca nu se noteaza singur, cel interesat face demersuri.
Cat despre consecinte, e un sfert de carte de drept de explicat.

Alte discuții în legătură

Se poate cumpara cota parte a unui imobil daca exista proces pe rol la acel imobil desi inainte era ok? buna seara! eu am un apartament luat 50-50% cu fostul meu prieten. ... Unis22 Unis22 Buna seara! Eu am un apartament luat 50-50% cu fostul meu prieten. Amandoi suntem proprietari cu parti egale si amandoi aparem asa in CF! Eu as dori sa cumpar ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil(teren+constructii) aflat in indiviziune ark ark ce articole de lege incalca un notar care autentifica un contract de vanzare cumparare al unui imobil(teren+constructii) aflat in litigiu judecatoresc de ... (vezi toată discuția)
Apartament in garantie vera_o vera_o Buna ziua, as dori sa cumpar un apartament cu banii cash si as dori sa stiu cum sa ma feresc de fraude de tipul, cineva vinde un apartament care este in ... (vezi toată discuția)