Buna ziua,
Suntem o societate care a incheiat un contract cu o alta societate pentru executia unor fotografii care urmau sa fie publicate, expuse in scop de reclama, sarcina fotografului fiind de a face fotografiile si atat. Contractul incheiat este destul de slabut, prevede ca ulterior achitarii fotografiilor ,, folosinta, proprietatea, coproprietatea asupra fotografiilor apartin beneficiarului'' . Nu prevede nimic altceva referitor la negative si am citit in legea 8/1996 ca se prezuma a fi titularul dreptului de autor cel in posesia caruia se afla negativele, iar ele au ramas la fotograf. Mai mult, datorita neinformarii, s-a permis fotografului de a insera in partea de jos a fotografiilor, denumirea sa, motivat de dorinta lui de a-si face reclama astfel. Numai ca in prezent sustine ca toate drepturile i-ar apartine si societatea a stopat orice actiune de reclama prin aceste fotografii. Ce mai putem face acum? Are dreptate? Nu vom mai putea folosi imaginea cuprinsa in acele poze (culmea este ca in poze apare fetita patronului alaturi de alti copii)??
Orice sugestie e binevenita.
prezumtia care porneste de la posesia negativelor nu poate fi opusa contractului incheiat cu fotograful. In acest sens vezi art. 6 alin. 2 "in lipsa unei conventii contrare, dreptul de autor asupra operei colective apartine persoanei fizice sau juridice din initiativa, sub responsabilitatea si sub numele careia a fost creata".
Chiar in ipoteza in care fotograful ar fi considerat autor se aplica prev. art. 87 (1) Fotografia unei persoane, atunci cand este executata la comanda, poate fi publicata, reprodusa de persoana fotografiata sau de succesorii sai, fara consimtamantul autorului, daca nu s-a convenit altfel.
:-/ "prezumtia care porneste de la posesia negativelor nu poate fi opusa contractului incheiat cu fotograful " dar cum definim negativele in cazul in care imaginea a fost fotografiata cu un aparat digital si nu cu unul clasic =D>