avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intra codul civil in vigoare in octombrie 2011?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intra codul civil in vigoare in octombrie 2011?

Pentru ca am tot primit intrebari pe subiectul asta, uite ce argumente gasesc eu in favoarea ideii ca Noul Cod Civil va intra in vigoare in octombrie:

1. Ministerul Justitiei a facut toate demersurile pentru publicarea variantei actualizate a codului, in 15 iulie 2011.

2. Exista din ce in ce mai multe evenimente oficiale organizate pe marginea dezbaterii modificarilor introduse de acest Cod.

3. Exista o vointa politica care forteaza cu orice pret punctarea unor schimbari fara precedent in cadrul legislativ romanesc. Din pacate, Codul Civil, oricat de prost ar fi redactat, e inclus in strategia "schimbam Romania acum, cu orice pret".

Argumente ar fi mai multe, dar hai sa discutam pe marginea acestei probleme: intra codul in vigoare sau nu? Voi ce parere aveti?
nu inteleg relevanta discutiei din moment ce legea 71 / 2011 mentioneaza clar ca intra in vigoare la 01.10. ce mai este de discutat???

Art. 220. - (1) Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 511 din 24 iulie 2009, intră în vigoare la data de 1 octombrie 2011.
(2) Actele normative prevăzute la art. 214 şi 216-218 intră în vigoare la data intrării în vigoare a Codului civil.
Art. 221. - Prezenta lege intră în vigoare la data prevăzută la art. 220 alin. (1), cu excepţia art. 214, 216-218, 224, art. 225 alin. (1) şi (2), art. 226 şi 228, care intră în vigoare la 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Tinand cont ca suntem in Romanica orice este posibil :)) si ce daca este data o lege :))) o abrogam la secunda 2.

Totusi urmand buna traditie romaneasca ( intai legea apoi mijloacele de aplicare ale ei , a se citi intai codul apoi procedura ) sunt convins ca va intra in vigoare.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
Wladelu , utilizator
matahachiro a scris:

nu inteleg relevanta discutiei din moment ce legea 71 / 2011 mentioneaza clar ca intra in vigoare la 01.10. ce mai este de discutat???


Relevanta discutiei este urmatoarea: multi oameni au nevoie de cineva care sa le explice argumentat ca exista sanse foarte mari sa intre in vigoare codul atunci cand s-a precizat in legea 71. Aceasta discutie ar trebui sa fie un soi de semnal de alarma pentru oamenii care inca mai cred in prorogarea termenului in cauza. :)
va intra in vigoare in mod sigur. chiar si CSM "s-a dat pe brazda" si nu mai critica intrarea in vigoare ci s-a resemnat si incepe sa vada ce se poate face in sensul de a asigura o cit mai buna aplicare a acestuia.

lipsa practicii va duce la o "teoretizare" a dosarelor in sensul ca se va reveni la argumente de interpretare a institutiilor asa cum apar in Hamangiu si alti teoreticieni cam defavorizati in ultimii ani in favoarea invocarii practicii CA sau ICCJ. Revenim la clasici dupa parerea mea.
Si nu credeti ca ar cam fi cazul sa revenim la clasici? nu v-ati saturat de sentinte si decizii date cu ctrl c si ctrl v? Invatam in anul I de scoala ca la noi precedentul nu constituie izvor de drept. Oare asa sa fie? e adevarat ca, teoretic cel putin, nu esti "legat" de solutia data de cutare curte de apel, dar in practica...hai sa fim seriosi! toti suntem incantati atunci cand gasim o solutie, favorabila, evident, intr-un caz similar, si cred ca cel mai incantat e judecatorul..nu mai trebuie sa-si bata capul, ca doar mai are o gramada de dosare. Si, uite asa, se perpetueaza cate o minune de solutie, pana o inghit si studentii la drept sub eticheta "practica spune ca.."
Cred ca lipsa "practicii" e benefica. II forteaza pe judecatori sa-si foloseasca inteligenta si bunul-simt in interpretarea unor legi conform cu niste principii care nu degeaba rezista de ceva vreme. Si daca judecatorii le-au uitat, e treaba avocatilor sa- traga de maneca

Alte discuții în legătură

Noul cod penal ContSters214324 ContSters214324 stie cineva daca va intra in vigoare noul cod penal? (vezi toată discuția)
Data intrare in vigoare noile coduri penal si de procedura penala Niros Aciarb Niros Aciarb Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca noile coduri penal si de procedura penala intra in vigoare la 01. oct. 2011 sau se vor stabili alte date. Cu stima (vezi toată discuția)