avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu victima
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu victima

Buna ziua.
In 2006 am fost implicat intr un accident rutier cu victima.
De profesie taximetrist acesta fusese oprit de un echipaj de politie pentru un control iar in momentul in care se deplasa spre masina de politie pe partea carosabiala la circa 7-8 metrii de trotuar . Cand l am vazut indreptandu se spre mine am franat si cu toate ca aveam o viteza redusa (30-40 km/h) nu l- am mai putut evita.
In prima declaratie(cea de la politie)am spus ca am derapat teremen pe care nu l am folosit tocmai corect pentru ca din expertiza tehnica facuta ulterior a rezultat ca urmele rotilor erau paralele deci nu a fost derapaj.
Expertul desemnat din oficiu m-a gasit vinovat de incalcarea Art. 123. litera f(Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati sau 50 km/h in afara localitatilor, in urmatoarele situatii:f) cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda;
Tot in prima declaratie care a fost la 3 ore dupa accident eu am spus ca, carosabilul era acoperit cu mazga.
Cu toate acestea in procesul verbal de constatare politia a consemnat faptu ca asfaltul era umed,deci nu ma incadrez la acest articol.
Victima are in jur de 30 zile de ingrijiri medicale
Dosarul meu este inca la politie
Pretentiile lui sint de 10000 euro bani pe care nu am.
As avea urmatoarele intrebari:
-ce se va intimpla cu dosarul meu mai departe?
-ce sanse de castig am?
-ce se va intimpla in continuare imi voi mai putea prelungi dovada, imi voi putea recupera permisul?
-ce sanctiuni mi se pot aplica

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: bogdannp , utilizator 19:23, 12 August 2008
D-le MariiKy, conform art. 184 C. Penal, exista vatamare corporala din culpa cand numarul zilelor de ingrijire medicala este mai mare de 10. Dar expertiza aceea cum credeti ca a fost facuta, nu intr-un dosar penal ? :D
nu-i chiar asa... am vazut societati de asigurari care vin in instante si zic :" noi asiguram autoturismul de avarile aduse altui auto., sau daca un auto. ciocneste autoturismul asigurat, nu il asiguram pe sofer, pentru victimele care le face":O
Multumesc mult pentru raspuns dar am niste mici nelamuriri:
-nu inteleg ce dispozitii legale am incalcat; expertul din oficiu spune ca am incalcat prevederile art 123. lit f dar in procesul de constatare al politiei este mentionat ca asfaltul era doar umed si nu era acoperit cu mizga polei cum este mentioant in art 123 l e.
-deasemenea sint consemnate declaratiile politistilor care i au spus domnului respectiv ca nu trebuie sa coboare din masina.
-dinsul se alfa intr-un loc nepermis iar eu am facut tot posibilul sa l evit.
-Rca valabil; alcoolemie 0;
-vroiam sa mai stiu daca pana cand hoatarirea instantei va fi definitiva si irevocabila voi mai pute conduce!
Va multumesc pentru sfaturi!
Valentin Geapana a scris:

Fapta de care sunteti invinuit este cea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 Cod Penal. Avand in vedere ca fapta este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale pentru exercitiul unei profesii, astfel cum stabiuleste alin. 3, retragerea plangerii nu este posibila si nici impacarea.(...)
In ceea ce priveste daunele solicitate, (...)daca in momentul accidentului posedati o asigurarea RCA valabila pentru autovehiculul respectiv(...)asiguratorul va fi citat in proces in calitate de asigurator RCA urmand sa suporte despagabirile, mai putin cheltuielile de judecata si executare ori amenda penala.

Art.184 alin.5 din Codul penal prevede ca, pentru fapta prevazuta la alin.3(daca aceasta este incadrarea data faptei), actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Relativ la daunele morale, subscriu la cele sustinute de avokitten.
Daca victima a traversat prin loc nepermis, conform prevederilor Codului Rutier, toata vina ii apartine. Nu avea de ce sa traverseze strada intrucat conform prevederilor Codului Rutier conducatorii auto opriti de politisti sunt obligati sa ramana in autovehicul.

Alte discuții în legătură

Accident rutier soldat cu deces vostinarcornel vostinarcornel buna seara.Ma numesc Cornel ,sunt din Arad.As avea nevoie de ajutorul dvs. in legatura cu un accident soldat cu deces.,v-am contactat din partea familiei ... (vezi toată discuția)
Daune financiare din accident soldat cu victime skydome skydome In ianuarie 2010 am suferit un accident auto in care autoturismul a iesit de pe carosabil intr-o curba fiind polei si s-a rasturnat, accident soldat cu 3 ... (vezi toată discuția)
Accident traversare loc nepermis titi06 titi06 Buna ziua. In cazul unui accident auto in care o persoana traverseaza strada in graba, prin loc nepermis, fara sa se asigure si este acrosata cu partea ... (vezi toată discuția)