avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis anulat?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis anulat?



Buna ziua

Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune legata de permisul auto. Pe data de 20 decembrie 2010 am depasit pe linie continua un alt autoturism fiind vazut de un echipaj de politie ce era oprit intr-o statie peco. Au plecat in urmarirea mea, m-au depasit si m-au oprit cerandu-mi sa ma legitimez ceea ce am si facut. In urma acestora mi s-a suspendat permisul de conducere. Am facut contestatie la judecatoria de pa raza localitatii unde s-a petrecut incidentul, contestatie in urma careia mi s-a restituit permisul auto pana la solutionarea cazului pe cale judecatoreasca. Au urmat cateva procese la care m-am prezentat, iar la ultimul proces judecatoarea mi-a comunicat ca pana a doua zi se va lua o decizie. A doua zi am consultat site-ul judecatoriei de unde am aflat ca decizia se luase in defavoarea mea, acesta fiind singurul mod in care am aflat de decizia luata. Am asteptat sa mi se comunice in mod oficial rezultatul deciziei judecatoresti si implicit sa merg la politie sa predau permisul. Nu am primit nimic prin posta iar prin natura serviciului am continuat sa conduc autoturismul. Ghinionul a facut ca intre timp sa acumulez mai mult de 15 puncte de penalizare dar si de data aceasta, considerand ca am fost penalizat in mod nedrept, am refuzat sa semnez procesele verbale urmand sa fac contestatie. Acum patru zile am fost oprit din nou in trafic de un echipaj de politie din motivul ca un far nu functiona cum trebuie. Cand m-am legitimat politistul mi-a spus ca permisul meu este suspendat si ca nu mai am drept sa conduc. De asemenea mi-a spus sa merg a doua zi la politie si sa-l depun, ceea ce am si facut. Am intrebat un politist despre situatia mea si mi-a spus ca risc dosar penal iar cazul va fi judecat si va fi instrumentat de un procuror. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac, sa angajez un avocat? La ce riscuri ma supun? Va multumesc.


Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
alexoctave, utilizator
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 21:38, 20 Iulie 2011
Buna seara si dumneavoastra. Conform art. 120 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, "Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia ori, dupa caz, a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a respins plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.", astfel incat dumneavoastra erati obligat, ca in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii, sa va prezentati la politie sa predati permisul de conducere. Nu o sa va puteti prevala de faptul ca nu cunosteati acest aspect, intrucat nimeni nu se poate prevala de necunoasterea legii. In atare situatie, daca procurorul este genul de persoana tipicara si care actioneaza numai in litera legii, intr-adevar riscati dosar penal pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendat. Nu ati precizat daca vi s-a adus la cunostinta faptul ca vi-a fost suspendat permisul pentru acumularea punctelor de penalizare, pentru ca daca acest lucru vi s-a adus la cunostinta, riscul intocmirii dosarului penal, chiar daca pedeapsa va fi cu suspendare - cum se intampla de cele mai multe ori - este mult mai mare. Astfel, va sfatuiesc sincer sa va angajati un avocat care sa va indice ce aveti de facut, pentru a scapa cat mai putin "sifonat" din aceasta situatie. Cu stima.
Am primit posta o hartiuta prin care mi se cerea sa merg la posta si sa ridic ceva dar niciodata nu am reusit din cauza programului prelungit la care sunt nevoit sa lucrez posta fiind inchisa la ora la care termin eu. Probabil era instiinatrea de la politie cu privire la punctele acumulate. In acelasi timp mi s-a oferit oportunitatea de a lucra in strainatate. Am posibilitatea de a parasi tara in aceste circumstante? Si daca da se poate solutiona cazul in lipsa mea. Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarile de mai sus si cu un sfat. Va multumesc.
Tara o puteti parasi. Dar probabil ca permisul nu il primiti inapoi.
Asa ca va trebui sa il faceti in tara unde veti lucra. Dar va fi problematic cand va reintoarceti in Romania.
Aveti insa grija in strainatate cu lucruri de genul "nu am avut timp sa ridic posta" si cu alte lucruri obisnuite din Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutie de neinceperea urmaririi penale si amenda - permis suspedat ilegal? alexoctave alexoctave Buna seara, Asa cum scriam cu ceva timp in urma, am avut un incident de circulatie din care m-am ales cu permisul suspendat. Voi da mai jos ... (vezi toată discuția)
Pot sa mai primesc suspendare la permis dupa ce de abia un an imi vine foaia pentru suspendare DinuMihai99 DinuMihai99 Buna ziua. Am si eu o problema, referitoare la suspendarea permisului de conducere. In anul 2019 mai exact in 27 Mai am acumulat 18 puncte de penalizare. Nu am ... (vezi toată discuția)
Buna dimineața! am și eu o problema! in data de 9/11 am fost ... Alex1609 Alex1609 Buna dimineața! Am și eu o problema! In data de 9/11 am fost oprit pentru un control in trafic și m am ales cu amenda și puncte de penalizare! In data de ... (vezi toată discuția)