avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vanzare-cumparare

Buna ziua!Am nevoie de ajutorul dvs. pentru urmatoarea situatie:bunicul meu este proprietar al unui imobil , iar el este acum internat in spital cu diagnosticul paralizie partea stanga(in schimb el este constient ,lucid si are discernamant).El doreste sa faca act de vanzare-cumparare mamei mele(fiicei lui),dar este casatorit cu bunica mea de 40 ani.Ei la inceput au avut chitante de mana ,cum se faceau inainte ,nu aveau acte complete asupra imobilului.Le-au dobandit in urma cu cativa ani,dar este trecut el peste tot ,bunica mea nu este in niciun act mentionata.Intrebarea mea este urmatoarea : poate bunicul meu sa ii faca act de vanzare-cumparare mamei mele fara acordul bunicii?Mentionez ca mai are un fiu ,dar caruia nu doreste sa ii lase nimic.Va multumesc si astept raspuns sa stim cum procedam.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
looly, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 11:07, 21 Iulie 2011
daca la data dobandirii imobilului era casatorit cu bunica , bunul e comun si nu-l poate vinde fara acordul expres al bunicii.
Daca bunicul a dobandit acele bunuri anterior casatoriei, sunt bunurile sale proprii.Daca le-a dobandit in timpul casatoriei sunt bunuri comune , bunica detinand jumatate din ele.Faptul ca nu figureaza si ea in acte nu inseamna ca n-ar fi si ea proprietara.
Vedeti cine este inscris ca proprietar la primarie (presupun ca este vorba despre proprietati aflate in mediul rural) .
Si cum am spus, in privinta bunurilor dobandite in timpul casatoriei opereaza o prezumtie de coproprietate a celo 2 soti.Cred ca si notarul va dori sa se asigurte in privinta acestui aspect, astfel incat nu va incheia actul fara a sti clar situatia .
In privinta starii de sanatate a bunicului ar trebui ca acesta sa faca dovada discernamantului sau, obtinand un aviz medical care sa ateste acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrainarea dreptului de proprietate de catre o persoana fara discernamant aurora.loredana aurora.loredana Buna ziua! Intrebarile mele sunt: daca unul dintre soti nu are discernamat , instrainarea dreptului de proprietate prin constrangere de catre o terta ... (vezi toată discuția)
Vreau sa construiesc, cum obtin proprietatea asupra terenului? sorin_1206 sorin_1206 Bunicul meu are doua proprietati in provincie, una de 3000m unde locuieste familia unchiului (decedat) si una de 1000m unde locuieste el. Dupa decesul bunicii ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere si imobil dobandit in timpul casatoriei mercuris15 mercuris15 buna ziua asi dori sa stiu ce trebuie sa fac pentru cresterea pensiei alimentre.mama mea acum 3 ani a paralizat iar acum nu mai poate lucra si problema ... (vezi toată discuția)