jaguarxkr a scris:
emilgaby a scris:
deci sa inteleg k nu au nicio baza legala de a retine procura
Evident nu au nici o baza legala de a retine procura, insa acestea sunt dispozitiile interne pe care le primesc cei care primesc/elibereaza documente. In cazul in care procura a fost emisa pentru un singur scop, iar acesta a fost indeplinit, faptic nu va mai este necesara. In cazul in care procura a fost emisa pentru a servi mai multor problematici aceasta va este in continuare necesara in original pana la stingerea ultimului obiectiv. In oricare din cazurile prezentate, nu exista baza legala pentru retinerea acesteia. Cand spun baza legala ma refer la un act care impune norme ,,act normativ''.
Exista o baza legala.Regulamentul de ordine interioara a acelei Institutii de invatamat, de exemplu, sau un Ordin/Dispozitie a Decanului acelei facultati, etc.
Din practica, va pot spune faptul ca originalul unei diplome se inmaneaza doar titularului acestuia sau/ori persoanei imputernicite si se retine "inscrisul oficial"-procura.
Dovada imputernicirii de catre titular este acea procura-prezentata in original si retinuta de catre institutia de invatamant, deoarece acestea, deseori s-au lovit de situatii in care, titularii acestor diplome, dintr-un motiv sau altul, au negat existenta acestor procuri, si au mai solicitat, inca o data, eliberarea diplomei.
Atunci, s-a pus problema "inscrierii in fals" de catre persoana "prejudiciata"...ori pentru a se putea pune in discutie existenta falsului, trebuie cercetat "originalul" inscrisului (in materie de falsuri, obiectul juridic material al infractiunii este "un inscris oficial" in acceptiunea disp. c.pen art.150 (2) ).Astfel, institutiile s-au trezit in imposibilitatea formularii unei "aparari" in acest sens, fiind chiar considerata o neglijenta in sensul disp. cod.penal. (ipotetic) iar in civil, o raspundere civila delictuala (art.998-999 c.civ.)
A retine copii xerox de pe "procuri", in aceasta situatie, nu-si gaseste legitimitatea, Instituita de invatamant fiind direct raspunzatoare pentru "lipsa de diligenta" cu privire la eliberarea acestor diplome si trasa la raspundere de catre persoana prejudiciata in temeiul disp. art.998-999 c.civ.
Edit later:
Notarul poate elibera procura in trei-patru exemplare, pentru acest scop, nu vad care este problema.Un exemplar pentru mandant, doua-trei pentru mandatar... in functie de scopul/obiectul mandatului.