avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Card european de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Card european de sanatate

buna ziua,ma numesc emilia si am o nelamurire in legatura cu acest card european de sanatate si anume:a trebuit sa plec de urgenta in strainatate si nu am avut timpul necesar sa mi-l fac personal,prin urmare trebuie sa umble sotul pentru el.mentionez ca eu nu mai sunt incadrata in cimpul muncii din vara anului 2009 din motive personale ,dar sunt coasigurata cu sotul si firma sotului este cu plata la zi ,la casa judeteana de asigurari de sanatate,motiv pentru care i sa eliberat si adeverinta in acest sens.angajatii cjas iti cer 1001 de hirtii justificatoare si in final tot nu ai rezolvat nimic.trebuie sa platesc dar nu stiu cit si ptru ce ,nu ti se explica sa intelegi.mentionez ca in vara anului trecut am fost exact in aceeasi situatie si mi s-a eliberat cardul foarte repede si fara nici un fel de problema.in speranta ca voi primi un raspuns din care sa pot intelege ceva va multumesc.cu respect emilia.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 15:58, 20 Noiembrie 2011
Care este procedura de obtinere?

1. Completezi si semnezi cererea de eliberare a cardului european de asigurat. descarca modelul
2. Atasezi copie BI/CI si adeverinta de asigurat sau adeverinta de salariat. Pentru salariati, la adeverinta de salariat se anexeaza documentele care atesta plata contributiei de sanatate pe ultimii 5 ani (copie dupa cartea de munca, chitante de plata, documente care atesta faptul ca au facut parte din categorii de asigurati exceptate de la plata contributiei, respectiv, cu plata contributiei din alte surse).
3. Depui cererea + documentele la sediul CASMB din Strada Gheorghe Titeica, parter, dupa programul normal de lucru cu publicul de aici www.casmb.ro.
4. Cardul iti va fi eliberat in termen de 7 zile lucratoare de la data depunerii documentelor de mai sus.
5. In cazul in care a fost obtinut un card CEASS, dovada calitatii de asigurat se face de la data obtinerii cardului precedent si pana in prezent.

Avand in vedere cat de greu de cap sunt cei de la CNAS va recomand cu incredere o asigurare medicala privata.
Asta stim toti ca cei de la casa de sanatate sunt batuti in cap, insa si cei de la asigurarile particulare sunt la fel.....iti iau banii, da de dat inapoi nu prea.
Mult mai de ajutor ne-ar fii daca ne-ati spune care sunt reglementarile europene in vigoare si daca este legal sa se ceara dovada platii asigurarii pe ultimii 5 ani, cu toate ca de acel card se beneficiaza de acum inainte.
In instanta ar fii sanse de castig? Eu as avea nevoie de acel card pentru 20 de angajati, care binenteles ca nu au cei 5 ani cotizati complet, si decat sa le dam lor banii, mai rentabil e un proces.
Multumesc,
Acea prevedere cu 5 ani a fost impusa de Romania, nu se mai gaseste in nici un alt stat din UE. Fiecare stat si-a stabilit norme proprii.

Spre exemplu, in UK, Suedia si Finlanda cardul este acordat gratuit orcui si este valabil permanent.

Consider ca la un control de constitutionalitate, normele CNAS cad ca neconstitutionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea cardului european de sanatate ceass pentru persoane coasigurate sau fara venituri cyan cyan am o nelamurire legata de documentele necesare ptr obtinerea cardului european de sanatate CEASS. eu sunt asigurat ca si salariat, sotia este coasigurat ... (vezi toată discuția)
Cum pot deveni coasigurat Corina271 Corina271 Buna ziua! De curand sotul meu s-a angajat si vreau sa devin coasigurat pentru ca sunt insarcinata si trebuie sa fiu coasigurata pentru a face niste ... (vezi toată discuția)
Adeverinta prin care se atesta statutul de asigurat emilia0458 emilia0458 buna dimineata ,ma numesc emilia si as dori unele lamuriri in legatura cu asigurarea madicala de sanatate si anume:eu nu mai sunt in cimpul muncii din vara ... (vezi toată discuția)