avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de superficie

Buna ziua,

Unchiul si matusa mea vor sa imi dea un teren de 200mp din terenul pe care il detin ei, pe care este pozitionata si casa lor. Pe acesti 200 mp as vrea sa contruiesc o casa noua(la distanta mare de casa lor). Cum primaria impune sa respectam planul urbanistic al zonei(3 m de hotarul cu ei , 5 m de hotarul cu vecinii din spate si 2 m fata de strada) ma vad in situatia in care terenul oferit de ei nu este suficient pentru constructia dorita. Prin urmare, primaria ne sfatuieste sa imi dea unchiul (proprietarul terenului) drept de superficie asupra intregului teren pe care il detin ei, eu sa construiesc imobilul si apoi el sa faca dezmembrarea terenului si act de vanzare-cumparare asupra terenului pe care se afla constructia(in acest fel, putem trece hotarul chiar la marginea constructiei mele). Intrebarile mele sunt : unchiul mai poate face dezmembrarea terenului si act de vanzare - cumparare cu mine dupa ce ne-a facut acest drept de superficie asupra terenului? La ce riscuri ma supun ? Daca el decedeaza inainte de a face vanzare-cumparare cu mine, mai am dreptul de superficie asupra terenului? Daca se dezbate mostenitrea(mentionez ca nu are mostenitori directi; sunt numai el si sotia) dupa decesul lui, iar eu inca nu am actul de vanzare-cumparare, mai am vreun drept asupra terenului si constructiei de pe el?Poate fi facut un act de mosternire in urma caruia la decesul lui sa primesc dreptul de proprietare asupra terenului pe care am doar drept de superficie?

PS: Daca dreptul de superficie nu este cea mai buna varianta, ce alta varianta sigura exista?
Cel mai recent răspuns: anicutzzza , utilizator 10:36, 25 Iulie 2011
n-ar fi mai bine sa va intelegeti cu unchiul dvs sa va dea o suprafata din teren care sa va permita sa va construiti acolo o casa respectand distantele din planul urbanistic al zonei? e riscant cu acest drept de superficie.
poate va avantajeaza un contract de vanzare cumparare pe o anumita suprafata echivalentul terenului de sub constructie, zona de protectie a fundatiei, acces. si intrati in indiviziune dupa construire faceti dezmembrare cu iesire din indiviziune
atentie pentru dezmembrare aveti nevoie de certificat de urbanism si trebuie sa verificati daca primaria aproba o asemenea dezmembrare.
@athe : in ce consta riscul cu dreptul de superficie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedumerire sandry sandry primaria unui oras poate CERE dezmembrea un imobil (compus din constructie si gradina) DOAR prin chemarea in judecata a persoanei FIZICE care detine ... (vezi toată discuția)
Obtinere puz manolachesurugiu@ahoo.com manolachesurugiu@ahoo.com am un teren de 480mp obtinuti prin hotarare judecatoreasca care tine loc si de autorizatie de constructie, am facut o casa iar 200mp am cedat fiicei mele ... (vezi toată discuția)
Dezmembramintele dreptului de proprietate privata MihaelaVU MihaelaVU La 1.10.2011, printr-un contract incheiat in forma autentica, Primus ii vinde lui Secundus un teren in suprafata de 500mp.Prin acelasi contract,Primus i a ... (vezi toată discuția)