avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO

Buna seara! Pentru a te adresa CEDO, printre altele, se spune ca trebuie ca in cursul recursului sa fi aratat incalcarile drepturilor prevazute de catre CEDO. Daca nu am facut-o, cererea va fi automat respinsa ca inadmisibila ? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:21, 5 August 2011
Nu este adevat. CEDO va analiza incalcarea/respectarea drepturilor reglementate de conventie pe tot parcursul procesului, de-a lungul tuturor fazelor procesuale, indiferent daca dvs. ati invocat sau nu in fata instantelor nationale incalcari ale conventiei.
Statescu a scris:

Buna seara! Pentru a te adresa CEDO, printre altele, se spune ca trebuie ca in cursul recursului sa fi aratat incalcarile drepturilor prevazute de catre CEDO. Daca nu am facut-o, cererea va fi automat respinsa ca inadmisibila ? Multumesc!


Înainte de a vă adresa Curţii, trebuie să fi utilizat, în statul în cauză, toate remediile juridice care ar fi putut fi utile în situaţia de care vă plângeţi; în caz contrar, va trebui să demonstraţi că aceste remedii nu puteau fi eficace. Prin urmare, mai întâi ar fi trebuit să sesizaţi tribunalele interne, până la adresarea la Curte şi inclusiv la instanţa supremă competentă, în faţa căreia ar fi trebuit să prezentaţi, cel puţin în substanţă, motivele plângerii pe care doriţi să le supuneţi atenţiei Curţii.
Problematica este destul de complicata.
Daca este vorba de neinvocarea jurisprudentei CEDO de catre parte o putea retine instanta din oficiu in conditiile in care nu ati stiut sa o invocati.
Daca instanta nu a invocat din oficiu jurisprudenta CEDO ( daca exista un precedent) Curtea de la Strasbourg ar putea sa va solutioneze cererea pe fond si sa va dea castig de cauza.

Daca nu exista un precedent in jurisprudenta CEDO ati putea avea probleme cu inadmisibilitatea dar Curtea Europeana poate sa ajunga la examinarea pe fond a cererii dvs.
Din cate stiu eu, partea trebuie sa invoce in fata instantelor nationale articolul incalcat din Conventie.Insa, pe de alta parte, jurisprudenta curtii evolueaza si este posibil sa se ajunga la solutionarea pe fond a cererii.Deci, sa nu o respinga ca inadmisibila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns cedo, ce urmeaza? sam bam sam bam In data de 19 iulie am primit urmatorul raspuns de le strasbourg: ,, curtea va proceda in curand la un examen prealabil a cererii dumneavoastra pentru ca ... (vezi toată discuția)
Pentru a merge mai departe cu un dosar penal la cedo este îndeajuns ... Snake1970 Snake1970 Pentru a merge mai departe cu un dosar penal la CEDO este îndeajuns judecată de Fond și Apelul care l am făcut eu? (vezi toată discuția)
Exista vreo hotarare cedo cu privire la ordonantele presedintiale referitoare la minori? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ma intereseaza daca s-a dat vreo hotatarare sau vreo decizie de inadmisibilitate in materia ordonantei presedintiale cu privire la exercitarea dreptului de ... (vezi toată discuția)