avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Exista vreo hotarare CEDO cu privire la ordonantele ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Exista vreo hotarare CEDO cu privire la ordonantele presedintiale referitoare la minori?

Ma intereseaza daca s-a dat vreo hotatarare sau vreo decizie de inadmisibilitate in materia ordonantei presedintiale cu privire la exercitarea dreptului de vizita atunci cand s-a respins pentru motivul ca daca parintele la care se afla copilul ii permite sa il vada o ora pe luna ( sau ceva de acest gen) ordonanta se va respinge deoarece nu exista urgenta.
Este vorba de ipoteza in care parintele la care nu se afla copilul solicita un program de vizita si se respinge programul cu luarea copilului la domiciliul celuilalt parinte pentru motivul ca nu exista urgenta daca il poate vedea o ora.
Insa, o ora nu inseamna un program daca parintii locuiesc la 1000 KM unul de altul si trebuie sa mearga 1000 de Km ca sa vada copilul o ora.
Va obtine program de vizita pe fond dupa un an sau doi ( dar pe ordonanta nu exista urgenta) pana atunci poate vedea copilul o ora pe luna.

Am dat un exemplu despre aberatiile juridice romanesti care pot aparea in practica judiciara datorita legii interpretate total anapoda si despre ilogica unor instante care ar trebui sa fie indreptate de CEDO.

Mie imi pare ca daca ar fi existat o astfel de sesizare ar fi trebuit sa se stabileasca o incalcare CEDO.

Nu am gasit niciodata asa ceva in jurisprudenta CEDO.
Si pe inadmisibilitate imi vine prea greu sa cred ca ar putea exista ceva...

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:59, 25 Mai 2013
Simat coleg,

În primul rând, din punctul meu de vedere, nu este neapărat necesară căutarea unor precedente perfect ,,mulate,, situației, principiile Curții Europene putând fi înțeles și din hotărâri/decizii pronunțate în cauze nu neapărat similare, dar în legătură.

Astfel, prima dată, genul acesta de potențiale încălcări ale Convenției se regăsesc, cel mai des, pe tărâmul Art. 8 în principal și ale altor articole, precum art. 6.1.

Prin urmare, mai ales principiile expuse de CEDO soluționarea cererilor întemeiate pe Art. 8 sunt necesar a fi căutate. Mă refer atât la Hotărâri (de admisibilitate), cât și la Decizii (privind inadmisibilitatea).

Un punct de plecare poate constitui, ca să vă dau o speță destul de actuală, Cauza CENGIZ KILIC contra Turciei.

Evident, urmează ca dvs să citiți și precedentele la care CEDO a făcut referire în această cauză, pentru a vedea dacă vă puteți constitui un caz sau nu.

În legătură cu aspectul că speța dvs este o ordonanță președințială, este mult de discutat.

În primul rând, CEDO, în celebra sa Cauza Micallef contra Maltei - Mare Cameră - a statuat că Art. 6.1 se poate aplica în cauze privitoare la ordonanțe președențiale - echivalentul procedurii din dreptul maltez a măsurilor urgente. Aceasta a fost un reviriment major în jurisprudența CEDO, până atunci Art. 6 neaplicându-se în aceste cauze.

Puteți încerca o argumentare și a aplicării Art. 8, care este baza cauzei dvs., deși în ultimul timp CEDO a dat o putere mult sporită principiului subsidiarității și al marjei de apreciere, urmând chiar să fie introduse în Convenție printr-un nou Protocol.

Dându-vă aceste indicii, vă urez succes în studiul dvs.

Cu stimă.
In cauzele mele nu am ajuns niciodata la CEDO...
Instantele au inteles de fel dand dovada de intelepciune...juridica...

Cedo confera o mare marje de apreciere instantelor nationale in probleme de dreptul familiei...

Dar...nu si atunci cand incalca fara stiinta art 8 si 6 din CEDO...
In general se asteapta jurisprudenta atunci cand exista incapabilitate de a se judeca...conform CEDO...
Mai ales ca nici nu raspund...
JUDECATORII nu pot raspunde decat daca exista jurisprudenta cedo incalcata...
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 8 cedo verso art 6 paragraf 1 cedo cedo_2012 cedo_2012 Buna seara, Stimati forumisti, va supun debaterii pe acest forum dreptul persoanei la legaturi personale cu minorul impotriva dreptului la aparare prin ... (vezi toată discuția)
Drept vizita copil minor rezultat dintr un concubinaj yoghy25 yoghy25 Buna ziua.Sunt tatăl unui copil de 3 ani provenit dintr un concubinaj.de un an de zile nu mai pot vedea copilul si as dori sa ma adresez instanțelor de ... (vezi toată discuția)
Extindere-modificare program de vizita minor driver_host driver_host Buna ziua, In urma unei actiuni in instanta am obtinut un program de vizitare al copilului minor de 6 ani de genul : \\"2 week-enduri pe luna de sambata ora ... (vezi toată discuția)