avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program redus de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program redus de lucru

Buna ziua.Sunt insarcinata in 26de saptamanii si as dori sa stiu daca pot trece la program redus de 6ore pe baza adeverintei de la medicul specialist si in baza carui articol din codul muncii se poate face acest lucru.Am citit pe un forum ca potrivit noului cod al muncii femeile insarcinate numai beneficiaza de reducerea programului de lucru decat daca au probleme cu sarcina(mentionez ca sarcina decurge normal).Avocata de la firma unde lucrez mi-a spus ca de la 6luni pot trece la program redus pe baza unei adeverinte de la medicul specialist insa pana la 6luni daca vreau reducerea programului trebuie sa apelez la cei de la protectia muncii...care trebuiau sa vina si sa vada conditiile de lucru si etc.....Va multumesc mult,
Astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 16 Decembrie 2011
- ai dreptul la concediu prenatal si de lauzie de 112 zile;
- ai dreptul la concediu de ingrijirea copilului pana cand copilul va implini 2 ani (aceasta perioada este considerata vechime in campul muncii);
- ai dreptul sa nu fii discriminata din cauza sarcinii (compania nu are voie sa iti micsoreze salariul sau sa te concedieze in perioada sarcinii. De asemenea, te bucuri de aceleasi drepturi si pe parcursul concediilor prenatal, de lauzie si de ingrijire a copilului);
- ai dreptul la un program de munca redus pe baza unui certificat eliberat de medicul de familie, in cazul in care ai o sarcina cu probleme;
- ai dreptul sa ceri schimbarea conditiilor de munca daca locul unde muncesti poate pune in pericol sanatatea ta sau a copilului (daca lucrezi intr-un mediu toxic sau trebuie sa faci un efort fizic deosebit: sa ridici greutati sau sa stai in picoare);
- ai dreptul sa mergi la consulatie la medic in timpul orelor de munca (16 ore pe luna);
- ai dreptul sa te intorci pe acelasi post sau pe unul platit la fel atunci cand revii din concediul de maternitate.


A se vedea si OG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
In baza aclui certificat eliberat de medicul specialist puteti cere diminuarea programului de lucru la 6 ore si ar fi util pt dvs sa cititi si OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.
Avand in vedere ca am dreptul sa merg la consulatie la medic in timpul orelor de munca (16 ore pe luna), vreau sa stiu daca trebuie sa completez o cerere, ceva de genul?



Art.15 din OUG 96/2006 modificat prin punctul 4 al legii 25/2004 (publicat in MO nr.214/11.03.2004) spune asa:

"Angajatorii au obligaţia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultaţii prenatale în limita a maximum 16 ore pe luna, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. f), în cazul în care investigaţiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale."
(art.2 lit f - f) dispensa pentru consultaţii prenatale reprezintă un număr de orelibere plătite salariatei de către angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor şi examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist;).

Lasand la o parte prevederile legale, mie mi se pare o chestiune de bun simt sa faceti o cerere sau cel putin sa va consultati cu angajatorul asupra orei/orelor la care puteti face programarea pentru consultatii, pentru ca absenta dvs ii afecteaza pe colegii dvs care va preiau din munca.

ghola a scris:

- ai dreptul la concediu prenatal si de lauzie de 112 zile;

Concediul de maternitate este de 126 zile :)

Alte discuții în legătură

Concediu in perioada sarcinii alina84mrc alina84mrc Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la concediile medicale in perioada sarcinii. Am inteles ca se pot lua cate 10 zile lunar de concediu medical.Ceea ce ... (vezi toată discuția)
Micsorarea timpului de lucru pentru gravide rambela rambela In ce act normatic este specificat ca se poate reduce timpul de lucru pentru gravidele cu risc ? (vezi toată discuția)
Zi libera pentru consultatii medicale Paula Tudor Paula Tudor Buna dimineata! De ceva timp ma intreb daca mai e valabila reglementarea legislativa conform careia o salariata insarcinata are dreptul intr-o luna la 2 zile ... (vezi toată discuția)