avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program redus de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program redus de lucru

Buna ziua.Sunt insarcinata in 26de saptamanii si as dori sa stiu daca pot trece la program redus de 6ore pe baza adeverintei de la medicul specialist si in baza carui articol din codul muncii se poate face acest lucru.Am citit pe un forum ca potrivit noului cod al muncii femeile insarcinate numai beneficiaza de reducerea programului de lucru decat daca au probleme cu sarcina(mentionez ca sarcina decurge normal).Avocata de la firma unde lucrez mi-a spus ca de la 6luni pot trece la program redus pe baza unei adeverinte de la medicul specialist insa pana la 6luni daca vreau reducerea programului trebuie sa apelez la cei de la protectia muncii...care trebuiau sa vina si sa vada conditiile de lucru si etc.....Va multumesc mult,
Astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 16 Decembrie 2011
Puteti face o cerere in acest sens in care sa mentionati si baza legala amintita de colegul nostru "crimson" si aduceti de fiecare data biletul de la medic.

Nu ar trebui sa existe probleme.
Buna,
Am si eu o nelamurire, mai ales ca s-au cam modificat unele legi din 2009 de cand s-a facut ultima postare... deci sa explic... sotia mea este insarcinata in luna a 2-a, am fost la medic, analize, ecograf... medicul de familia i-a dat o adeverinta prin care anunta ca este insarcinata si ca recomanda program de gravide, care trebuia sa o duca la scoala (ea fiind profesoara de romana) impreuna cu o cerere pe care trebuia sa o scrie ea, ia spus cum si ce trebuie sa scrie. Sotia mea a scris cererea si a dus-o la scoala, la directoare, care a refuzat sa o primeasca si i-a spus ca este ilegala si irelevanta cererea si adeverinta.
Sotia mea este in primul an de invatamant, nu este titulara si este navetista la 50 km de Cluj.
Este posibil ca ea, sa nu beneficieze de aceleasi drepturi ca si alte femei gravide?
Nu este posibil asa ceva ... potrivit OUG nr.96/2003 , salariata gravida este femeia care anunta în scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare....

Prin urmare, refuzul directoarei de a primi o astfel de instiintare se poate contracara prin trimiterea acesteia printr-o scrisoare cu confirmare de primire .. În termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat în scris de catre o salariata ca se afla în stare de graviditate, acesta are obligatia sa înstiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza îsi desfasoara activitatea.

De asemenea, aveti posibilitatea sa sesizati ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu in perioada sarcinii alina84mrc alina84mrc Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la concediile medicale in perioada sarcinii. Am inteles ca se pot lua cate 10 zile lunar de concediu medical.Ceea ce ... (vezi toată discuția)
Micsorarea timpului de lucru pentru gravide rambela rambela In ce act normatic este specificat ca se poate reduce timpul de lucru pentru gravidele cu risc ? (vezi toată discuția)
Zi libera pentru consultatii medicale Paula Tudor Paula Tudor Buna dimineata! De ceva timp ma intreb daca mai e valabila reglementarea legislativa conform careia o salariata insarcinata are dreptul intr-o luna la 2 zile ... (vezi toată discuția)