avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Angajament de plata si somatii de plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Angajament de plata si somatii de plata

Buna ziua!
Daca se poate sa ma lamuriti cu o problema, va multumesc in avans.
In blocul in care locuiesc exista restantieri si datorita acestora am acumulat penalitati catre furnizori. Asociatia nu a facut mare lucru sa recupereze aceste datorii si incerc si eu ca si proprietar sa vad ce ar fi de facut.

Unii dintre restantieri au semnat un angajament de plata, pe care nu l-au respectat. Intrebarea mea este daca acesta are un titlu executoriu (act in baza caruia se poate efectua executarea silita)? Daca da, inteleg ca trebuie investit cu formula executorie, adica trebuie actionat respectivul in judecata si instanta investeste actul cu formula executorie? Nedumerirea mea vine din faptul ca nu inteleg la ce ajuta acest act semnat, daca tot la judecata se ajunge. Sper ca este considerat o recunoastere a datoriei de catre debitor si ca procesul se incheie mai repede!?

Iar a doua intrebare este legata de cei carora li s-au trimis somatii de plata. Procedeul banuiesc ca e acelasi, dat in judecata si obtinut o sentinta cu titlu executoriu, se cere si investistirea cu formula executorie a sentintei?

Sper ca intrebarile mele nu sunt stupide...incerc sa ma lamuresc care ar fi demersul dupa depunerea actelor pt chemarea in judecata si dupa ce sper se obtine o sentinta favorabila asociatiei.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 02:31, 26 Iulie 2011
Aveti dreptate. Aceste angajamente pe care unii proprietari le iau fata de asociatie, fac de cele mai multe ori, dar nu intotdeauna, sa lungeasca boala... Singurul element notabil este ca in momentul in care acel proprietar semneaza un angajament, inseamna ca asociatia ” a facut ceva”, adica a luat prima masura, alaturi de o somatie de plata, pentru a intrerupe eventual un termen de prescriere a datoriei (3 ani). Insa asociatia trebuie sa intrepinda masuri pentru a nu se ajunge in asemenea situatii, dar vedeti, cineva trebuie sa munceasca...
Apoi, da, in instanta - daca se ajunge, sigur ca da, o somatie, chiar doua + un angajament de plata ( o recunoastere a debitelor) constituie un avantaj pentru asociatie ca instanta sa de-a o sentinta in favoarea acesteia.
In ambele cazuri procedeul de recuperare (extrem) este actionarea in justitie, castigarea procesului urmand ca sentinta favorabila sa fie investita cu formula executorie definitiva si irevocabila - recuperarea facandu-se printr-un executor judecatoresc. Din nefericire, cheltuielile cresc foarte mult, debitorul le achita pe toate, uneori cu propria locuinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar lidia1959 lidia1959 Buna ziua, Sunt administratora la un bloc de garsoniere si va rog daca se poate sa ma luminati intr-o problema. In cazul in care introducem privilegiu ... (vezi toată discuția)
Referitor actionarea in justitie pentru recuperarea debitelor BaicoianuSImona BaicoianuSImona Buna Ziua!Sunu administrator de bloc si as dori sa-mi spuneti care este procedura cea mai usoara si rapida pentru recuperarea debitelor de la ... (vezi toată discuția)
Ce obligatii are asociatia inainte de a chema in judecata pentru restante intretinere? eugen82 eugen82 Legea 230/2007 spune ca asociatia are dreptul de a actiona in judecata proprietarul care are restante dar numai dupa 90 de zile de intirziere la plata. Ce ... (vezi toată discuția)