avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PRIVILEGIU IMOBILIAR
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PRIVILEGIU IMOBILIAR

Buna ziua,
Sunt administratora la un bloc de garsoniere si va rog daca se poate sa ma luminati intr-o problema.
In cazul in care introducem privilegiu imobiliar pentru un restantier,in continuare cu acest privilegiu ne putem adresa unui executor judecatoresc?
Intreb acest lucru pentru ca in cazul in care il dam in judecata,procesul dureaza foarte mult si acest restantier locuieste si consuma pe spatele celorlalti locatari.
Multumesc,cu stima.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:31, 7 Ianuarie 2015
Privilegiul imobiliar nu este titlu executoriu. Asociatia de proprietari are prioritate atunci cand se pune in vanzare/executare apartamentul proprietarului respectiv, adica este prima careia i se achita datoriile pe care le avea respectivul proprietar dupa care ce ramane din vânzare, daca se ajunge acolo. Restanțierului respectiv trebuie dat in judecata si astfel obtineti o hotarare in acest sens, care este titlu executoriu, si instituiți si acel privilegiu imobiliar.
In temeiul disp l nr 230/2007 art 51,instituirea privilegiului imobiliar are drept consecinta notarea la OCPI a sarcinii reprezentata de somatia sumei cu titlu de restanta acumulata de catre proprietar la asociatia de proprietari
Pentru recuperarea debitului,reprezntantul legal al asociatiie de proprietari trebuie sa parcurga procedura prev de disp
L nr 230/2007 Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona în justitie pe orice proprietar care
se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari
mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinta dată în favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de
oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.

Daca instanta dispune hotarare favorabila,asociatia de proprietari,poate apela la executor judecatoresc pentru demararea procedurii de executare silita
lidia1959 a scris:
...in cazul in care il dam in judecata,procesul dureaza foarte mult si acest restantier locuieste si consuma pe spatele celorlalti locatari.

Inainte de a ajunge in proces, incercati sa faceti cateva lucruri mai usoare, ieftine si care va asigura apoi si succesul in proces daca va mai fi cazul:
- calculati penalizari conform sistemului propriu de penalizari (nu costa nimic)
- notificati restantierul prin posta cu confirmare de primire (costa 5 lei)
- instituiti privilregiul imobiliar (este gratuit)
- chemati restantierul la mediere (poate o cheltuiala de 50 de lei)
De cele mai multe ori restantierii reactioneaza pozitiv (vin la asociatie sa platesca ori sa incheie un angajament de plata...) la pasul 2, 3 sau 4 fara a mai fi nevoie sa-l dati in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar tashmin tashmin Buna seara, Sper sa ma puteti lamuri cu cateva probleme:1. in cazul in care se instituie privilegiu imobilar fata de un propietar restantier, cererea in ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Executare apartament nelumihai nelumihai Un apartament din asociatia noastra a fost scos la licitatie si adjudecat. Printre creditori sunt Raifessen bank,care a acordat imprumut ptr. achizitionarea ... (vezi toată discuția)