avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1544 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum pot fii concediata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum pot fii concediata?

Daca s-a schimbat conducerea firmei la la care lucrez,si eu nu sunt de acord cu noua fisa a postului, ce consecinte suport daca nu o semnez?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:32, 24 Septembrie 2008
Demisia nu se cere de catre angajator. Angajatul este cel care notifica angajatorului ca demisioneaza si tot el ii acorda angajatorului un preaviz, conform CIM. Demisia este un act unilateral de vointa al salariatului si nu se sproba de angajator.
Va redau din Codul muncii:
Art. 79. - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o
notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia
prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după
caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile
calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat,
termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data
renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
cristian niculae a scris:

multumesc. exista in legislatie ceva referitor la programul de lucru in cazul in care angajatorul iti cere demisia?

Salariatul poate decide unilateral încetarea contractului individual de muncă, prin demisie, fără a fi obligat să motiveze gestul său.
Demisia presupune o notificare scrisă de salariat care se comunică angajatorului cu 15 zile calendaristice înainte de încetarea activităţii pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi cu 30 de zile calendaristice înainte pentru salariaţii cu funcţii de conducere (dacă în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă nu se prevăd termene mai scurte). Forma scrisă a demisiei şi efectuarea preavizului sunt condiţii esenţiale pentru validitatea acestei proceduri.
Contractul individual de muncă încetează la data expirării preavizului, sau la data la care angajatorul a renunţat la acesta.

Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa îşi producă toate efectele.
Scuze, nu m-am intalnit pana acum cu problema si m-am exprimat gresit. Angajatorul restructureaza postul pe care il ocup si mi-a dat preaviz de 30 de zile, cf contract de munca. Am inteles ca pot lucra jumatate de norma, pe acelasi salariu, in restul timpului urmand sa imi caut un nou loc de munca.
În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)
Demisia cristinaudroiu78 cristinaudroiu78 buna ziua,am si eu o intrebare,se poate ca eu care doresc sa-mi dau demisia,sa pot fi obligat sa o dau fara perioada de preaviz?va multumesc (vezi toată discuția)
Nu mai stiu ce sa fac va rog din suflet ajutati-ma !! CristiVL CristiVL Va rog din suflet sa ma ajutati , am contract pe perioada DETERMINATA pe 2 luni mai am 15 zile pana imi expira ...si nu vreau sa ma mai duc deloc pt ca fiecare ... (vezi toată discuția)