avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia fara previz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia fara previz

Vreau sa plec dintr-o firma si am depus cerere de incetarea contractului de munca cu acordul ambelor parti.Nu mi sa-a aprobat,spunandu-mi ca dor cu preaviz.Avand in vedere ca firma are intarzieri de peste o luna si jumatate .pot pleca fara preaviz?
Cel mai recent răspuns: naher , utilizator 12:42, 27 Iulie 2011
ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sã înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor.
(7) Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunţãrii totale ori parţiale de cãtre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncã.
(Codul Muncii 2011 – Demisia)

Daca angajatorul nu v-a da bani la timp sau nu a respectat in intregime contractul de munca puteti demisiona fara preaviz. Atentie insa sa puteti dovedi ca angajatorul nu a respectat contractul si de asemenea atentie daca nu va respecta decizia si va baga in cercetare disciplinara.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2011
Cristian Raduta - Birou de Mediator, Mediator
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prevederile codului muncii referitor la demisie xynightwish xynightwish Buna ziua, Ocup o functie de conducere intr-o firma privata si vreau sa demisionez cu data de 1 octombrie. In contractul individual de munca, semnat in 2008, ... (vezi toată discuția)
Demisie costin2874 costin2874 Vreau sa imi dau demisia de la firma care lucrez si sa plec la alta firma . La firma la care lucrez nu vreau sa plec cu preaviz :azi vreau sa imi dau demisia ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca in primele 30 de zile Cat Black Cat Black Buna ziua, In data de 28 sept. 2015 am semnat n contract de munca pe perioada determinata de 3 luni. Postul este de secretara. Din pacate la 2 saptamani de ... (vezi toată discuția)