avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Vreau sa imi dau demisia de la firma care lucrez si sa plec la alta firma . La firma la care lucrez nu vreau sa plec cu preaviz :azi vreau sa imi dau demisia miine sa lucrez la cealata firma . Cei la care lucrez mi-au zis ca daca nu plec cu preaviz de 15 zile ma dau nemotivat citeva zile ...pot face asta???..As vrea sa stiu daca pot sa plec cu demisie ce art din codul muncii..etc fara sa ma afecteze la noul job. Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:15, 2 Februarie 2013
Codul Muncii:


"CAPITOLUL V
Încetarea contractului individual de muncă

SECŢIUNEA a 8-a
Demisia

Art. 81

(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.

(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.

(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."


@ costin2874

1. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul invidual de munca incetea prin demisie fara preaviz numai daca angajatorul renunta total la acesta - art.81 alin.7 C.mun. - sau nu-si indeplineste obligatiile asumate prin c.i.m. - art.81 alin.8 C.mun.

2. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Asadar, angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a dvs, în cazul în care nu respectati termenul de preaviz, absentând de la serviciu.

3. Puteti incerca o cerere de incetare a c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. In acest caz, nu se acorda preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia lauramaria1 lauramaria1 Se mai face preaviz daca vrei să îți dai demisia de la o firma? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Demisie octaviana_26 octaviana_26 lucrez intr-un supermarket si intentionez sa plec. vreau sa ii anunt. pot pleca doar dandu-mi demisia? sau cat trebuie sa mai stau? daca imi dau demisia azi si ... (vezi toată discuția)
Despre preaviz cristi4sanem cristi4sanem Buna ziua. Lucrez cu contract pe termen nedeterminat de 4 ani de zile, cu 4 ore pe cartea de munca. Acum din cauza datoriilor doresc sa plec din tara. Trebuie ... (vezi toată discuția)