avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatorie in italia.... divort in romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatorie in italia.... divort in romania

Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte sunt necesare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:19, 29 Iulie 2011
Dupe transcrierea casatoriei in registrele de stare civila din tara, veti putea divorta in Romania.
Divortul se va putea face prin notariat sau oficiul de stare civila, daca va intelegeti cu sotul dvs. si nu aveti copii minori ori prin instanta.
voloagaelena a scris:

Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte sunt necesare?


Puteti divorta in Romania numai daca legea aplicabila divortului in cazul dvs este legea romana ... faptul ca s-a transcris certificatul de casatorie in tara nu inseamna ca si puteti divorta aici. Astfel, potrivit art.3 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, din 27 noiembrie 2003, privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti avem:
(1) Sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul, separarea de drept si anularea casatoriei instantele judecatoresti din statul membru:
(a) pe teritoriul caruia se afla:
- resedinta obisnuita a sotilor sau
- ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
- resedinta obisnuita a paratului sau
- in caz de cerere comuna, resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
- resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an imediat inaintea introducerii cererii sau - resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin sase luni imediat inaintea introducerii cererii si in cazul in care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, in cazul Regatului Unit si al Irlandei, are "domiciliul" in acel loc;
(b) de cetatenie a celor doi soti sau, in cazul Regatului Unit si al Irlandei, statul "domiciliului" comun.
(2) In sensul prezentului regulament, termenul "domiciliu" se interpreteaza in sensul sistemelor de drept ale Regatului Unit si Irlandei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort faneduru74 faneduru74 Doi cetateni italieni casatoriti in Italia, care au locuit pana acum cateva luni in Romania vor sa divorteze. Pot introduce actiunea de divort in Romania ? (vezi toată discuția)
Divort intre doi cetateni romani cu domiciliu in germania savulea savulea Buna ziua, Suntem un cuplu de cetateni romani cu domiciliul in Germania care doresc sa divorteze amiabil. Nu avem copii, Nu avem proprietati sau alte bunuri ... (vezi toată discuția)
Divort victoria58 victoria58 Acum cand s-au luat anumite decizii privind divortul dintre persoane cu cetatenii diferite,se poate divorta si la noi in tara de un cetatean strain? fiica ... (vezi toată discuția)