avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract Civil sau contract comercial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract Civil sau contract comercial

Buna seara.
Daca o persoana fizica a incheiat un contract de servicii cu un SRL, si persoana fizica a ramas datoare catre firma respectiva, prin neachitarea in termen a cateva facturi, calculare dobanzilor se face cf legislaltiei ptr un contract civil, sau un contract comercial?
Rezilierea contractului respectiv a fost facuta cu ceva timp in urma, cu acordul partilor.
Chiar si dupa data rezilierii, persoana fizica a continuat sa achite din platile restante fara ca datoria sa fie stinsa definitiv, urmand , asa cum s-a si stabilit verbal intre cele doua parti, ca si sumele ramase neachitatesa fie achitate in timp.
Mentionez ca amanarea platii catorva facturi a fost facuta prin intelegere verbala de catre persoana fizica,cu prestatorul serviciilor, si s-a datorat unor daune produse beneficiarului serviciilor,de catre angajatii prestatorului de servicii catre persoana fizica, urmand ca datoriile sa fie stinse dupa clarificarea dosarului de dauna intocmit de partile implicate, cu firma de asigurari.
Fara vreo notificare prealabila sau instiintare verbala, e-mail sau prin orice mijloc de comunicare, SRL-ul respectiv a deschis actiune in instanta solicitant plata restantelor ( ceea ce este corect si recunoscut de persoana fizica)si a calculat dobanzi de intarziere in procent 0,5%/zi din suma, procent stipulat in contractul incheiat initial, intre parti, in anul 2007, astfel ca suma datorata de persoana fizica pentru penalitati sa depaseasca cu foarte mult suma datoeriei creeate prin neachitarea facturilor,( mai mult decat dublu )
As dori sa stiu cum trebuie incadrat acest contract? Comercial sau civil? Din punctul de vedere al datornicului si cum ar trebui calculate in mod corect penalitatile.

Cu multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: Lelia Mateescu , utilizator 16:08, 29 Iulie 2011
Contractul de prestari servicii este un contract civil nenumit.
Multumesc
Daca una din parti este o societate comerciala - contractul este de natura comerciala.

Succes!
Da, una din parti este societate comerciala, cealalta parte este persoana fizica.
In aceasta situatie, cum se calculeaza cf legii, penalitatile de intarziere plata pe care trebuie sa le achite persoana fizica, catre SRL-ul respectiv?
Este legal ca penalitatile sa fie mai mari dacat datoria in sine?
Multumesc
- penalitatile sunt trecute in contract. Ele incep sa curga de la data scadentei facturii. Nu, nu au voie sa depaseasca debitul( Legea 469/2004, art 4, alin.3), asta daca partile nu au convenit contrariul.

Alte discuții în legătură

Ajustare penalitati de intarziere ContSters20980 ContSters20980 Am dat de cateva ori peste topicuri mai vechi sau mai noi, in care autorii au dat de probleme cauzate de contractele de telefonie mobila (si mai ales cu ... (vezi toată discuția)
Datorie catre furnizor servicii telefonie mobila gabi2204 gabi2204 Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu o opinie pe urmatoarea speta: - contract de abonament incheiat cu un furnizor de telefonie mobila in 20.12.2008 - 3 facturi ... (vezi toată discuția)
E corect intocmita cererea cf oug 119/07? catgirl catgirl Catre, JUDECATORIA ___ Domnule Presedinte, Subscrisa S.C. _______ S.R.L., având sediul ... (vezi toată discuția)