avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE ... DUPA 7-8 ANI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE ... DUPA 7-8 ANI

Buna ... seara

va solicit cateva lamuriri suplimentare legate de succesiune
Suntem 4 frati, tatal fiind decedat de cca 8 ani. Am decis la vremea respectiva pentru a evita eventuale neplaceri suplimentare mamei, SA NU FACEM NICI UN ACT - oficial, notarial legat de o eventuala mostenire, urmand ca succesiunea sa fie discutata si impartita de comun acord ( dupa ambii parinti ) atunci cand ... va fi momentul.
In prezent, mama este bolnava de ciroza, in stadiu terminal si unul dintre frati " s-a trezit " ca din varii motive ar avea drept la cea mai mare parte a masei succesorale si a inceput prin a face presiuni asupra celorlalti pentru a renunta la orice drept asupra acesteia.

1 Cum se poate obtine in conditiile refuzului de colaborare o copie sau un extras de CF pe bunurile parintilor ( sau orice acte doveditoare ) ?
2 Exista riscul de a fi exclusi de la succesiune prin " manevre de culise " ?
3 dorinta majoritatii a ramas totusi de a permite maximul de confort posibil al mamei noastre in intervalul de timp ramas ( daca pot sa ma exprim asa ) totusi, poate exista posibilitatea constrangerii mamei de a favoriza NUMAI unul dintre frati ?

Cu respect,

Mihai
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 21:28, 17 Septembrie 2011
1. Oricine poate obtine un extras de informare de la cartea funciara.
2. Exista riscul invocarii neacceptarii succesiunii in termenul de 6 luni de la deces. Neacceptarea succesiunii sau prescriptia dreptului de optiune succesorala poate fi invocata de catre succesibilul acceptant impotriva succesibilului neacceptant. Succesibilul neacceptant este socotit strain de succesiune. Acceptarea se poate face expres, prin declaratie notariala de acceptare, sau tacit, prin luarea in stapanire a unor bunuri care intra in componenta masei succesoarale.
3. Mama poate favoriza pe unul dintre frati numai daca intocmeste un act pe numele sau. Daca mama este constransa sa intocmeasca/incheie acel act, actul este anulabil pentru viciile violentei sau dolului.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Daca mama dvs nu a facut niciun act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, donatie cu sarcina si scutire de raport, contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager, c de intretinere cu fratele dvs care ar dori mai mult Decat ceilalti frati, atunci la succesiunea facuta dupa cei doi parinti, la decesul mamei dvs, mostenirea se va imparti in 4 parti egale. Attentie ca la succesiunea dupa tata veti plati impozit de 1% din masa succesorala pt ca ai facut succesiunea dupa doi ani.

Se mai poate ca mama dvs sa lase testament, care isi produce efectele la decesul dansei, posibil ca acest testament sa contina o desheredare a unuia din frati , desheredare de care beneficiaza ceilalalti. Totusi copilul desheredat va culege rezerva succesorala.

Cam asta ar fi portitele....
Din cate inteleg mama si 2 frati care locuiesc impreuna in apartamentul proprietate comuna al parintilor, pot fi considerati succesibili acceptanti.
Atata timp cat a fost necesar si obligatoriu acceptul scris al mamei pentru pentru intocmirea buletinelor celor doi frati care locuiesc in acel apartament - pot fi considerati ei oare succesibili acceptanti ?
Poate fi acest lucru " Calcaiul lui Ahile " pentru intocmirea de acte la care din punct de vedere legal cei doi frati succesibili NEacceptanti sa nu fie prezenti si sa fie exclusi automat de la orice discutie si drepturi legate de masa succesorala ?
Daca totusi acest lucru se va intampla ce sanse ar fi pentru o actiune in instanta a succesibililor neacceptanti ?

Va multumesc pentru raspunsuri,

Cu respect,

Mihai
In acest caz ar putea fi considerati acceptanti tacit daca au locuit in Casa, au facut acte de conservare de administrare a casei, au ajutat la intretinerea ei, la cheltuilelile casei de la interinere la plata impozitului....

Din pacate termenul de optiune succesorala este un termen de decadere. Dvs nu puteati fi repus in termen Decat daca nu aveati cunostinta de decesul tatalui dvs si atunci Erati repus in termen de la data cand ati luat la cunostinta acest fapt.
E posibil totusi ca fratii si mama sa nu invoce impotriva dvs. prescriptia dreptului de optiune succesorala, recunoscandu-va totodata drepturile succesorale.

Alte discuții în legătură

Mostenire prin uzucapiune ionmoromete ionmoromete Stiu ca titlul este un pic fortat dar ideea este urmatoarea; Dupa decesul bunicilor mei a fost deschisa succesiune iar fratii mamei au renuntat in favoarea ... (vezi toată discuția)
Succesiune slytuta slytuta daca nu ma prezint la succesiune pierd tot, sau se imparte normal? (vezi toată discuția)
Succesiune nedeschisa in termen de 6 luni elena_68 elena_68 Buna ziua, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu sfaturile dumneavoastra,mama a decedat acum un an eu mai am un frate iar tatal nostru traieste noi nu ... (vezi toată discuția)