avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cumul salariu cu pensie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cumul salariu cu pensie

Aş dori să aflu dacă un salariat poate cumula pensia cu salariul, în condiţiile legislaţiei actuale. Un salariat care împlineşte limita de vârstă pentru pensionare poate totuşi continua activitatea ca salariat la stat? Poate mă ajutaţi, vă rog frumos, şi cu indicarea unor acte normative în acest sens. Vă multumesc tare mult şi aştept o mână de ajutor cu mare interes! :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:46, 2 Septembrie 2012
Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. Art. 118:
1 In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a si b.
Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice
Art. 17
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu maxim pensionari angajati in domeniul privat Clitan Clitan Buna ziua, Pentru pensionarii angajati din domeniul privat exista limita de salariu? Stiu ca pentru pensionarii angajatii in institutiile publice castigul ... (vezi toată discuția)
Cumul salariu+pensie vdima vdima in ce conditti un pensionar se poate angaja fara a renunta la pensie (vezi toată discuția)
Pensie si salariu !? gabri-ela gabri-ela Buna ziua, O intrebare am daca se poate. Persoanele care au iesit la pensie de drept pot sa aiba in acelasi timp si pensie si salariu, daca raman in campul ... (vezi toată discuția)