avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca,salariul minim,concedii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca,salariul minim,concedii

Lucrez de 2 ani la o firma cu profil Veterinar.Sunt student,anul 5.momentan sunt asistent,am salariu de 600ron si nu am nici carte de munca si nici contract de colaborare.Ce pot face?care este salariul minim , si ce concediu ar trebui sa mi se ofere.(concediu am avut 1 saptamana)Va rog sa ma ajutati prin a-mi raspunde la aceste intrebari.multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 09:17, 14 August 2008
Din situatia prezentata , dvs lucrati "la negru". Astfel ca drepturile ce decurg dintr-un raport de munca nu sunt protejate decat prin semnarea unui contract individual de munca. Tot ce vi se da dvs la ora actuala este numai la "mica intelegere"
Daca angajatorul ar fi prins de autoritati ca area angajati fara forme legale ar fi sanctionat cu menzi de 1500 lei pentru fiecare angajat fara forme legale.
Conteaza meseria mea pentru salariul minim? conteaza pt concediu?multumesc pt raspuns
Pentru salariul minim meseria ta ar conta numai dacă ai lucra legal.
Aşa cum corect preciza d-na bioenergeta (fiecare e liber să-şi aleagă numele de utilizator...), lucrezi "la negru" (unii ar prefera să spună că munceşti în baza unei convenţii civile de prestări servicii, nescrisă, pentru că, nu-i aşa, astfel de contracte nu sunt condiţionate ca formă).

Asta înseamnă că idei precum "salariul minim garantat", "concediul de odihnă", "program normal de lucru" (şi alte asemenea aberaţii) nu au nici o legătură cu situaţia ta. Eşti la bunul-plac al "angajatorului" - nu-i poţi opune nici un contract semnat după vechile (şi tot mai uitatele) reguli ale acordului liber consimţit, egalităţii părţilor sau bunei credinţe.

Recomandabil ar fi să ceri "intrarea în legalitate": contract individual de muncă.
Altfel, te poţi întoarce împotriva celui care ţi-a nesocotit drepturile legitime. O sesizare la ITM şi, eventual, o acţiune civilă pentru despăgubiri ar fi soluţii legale în acest caz.
Pentru angajatii cu contract individual de munca::)
CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL PE ANII 2007-2010,publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a V-a, nr. 5cc din 29 ianuarie 2007
CAPITOLUL 1
Art. 56. - (1) Salariaţii au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă plătit, de minimum 21 de zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1):
a) salariaţii care au vârsta sub 18 ani au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu plătit de 24 de zile lucrătoare;
b) salariaţii nou-angajaţi, pentru primul an de activitate înscris în cartea de muncă, au dreptul la un concediu de odihnă plătit cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare.

Hotararea Guvernului nr. 1507/2007 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevede:
Art. 2. — incepand cu 1 iulie 2008, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 540 lei lunar, reprezentand 3,176 lei/ora, in conditiile realizarii principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie, precum si de nivelul productivitatii muncii." .
Salariul minim brut pe economie va creste insa, abia incepand cu 1 octombrie la 540 lei, iar incepand 1 ianuarie 2009 acesta va fi de 600 lei, conform acordului Tripartit semnat in luna iulie a.c. intre Guvern , sindicate si patronate .

Daca veti incheia contract individual de munca, salariul - banuiesc ca este vorba de salariu net de 600 lei - vi se poate mentine dar beneficiati de C.O. si de celelalte drepturi prevazute de codul muncii si celelalte acte normative in vigoare, in domeniu.
Trebuie sa ii cereti angajatorului sa va incheie contract individual de munca pentru a fi in legalitate.
Nu semnati nimic atunci cand luati salariul?
Concediul minim anual este de 21 de zile, iar salariul minim pentru tine este de 1080 Brut ceea ce net ar insemna 805 RON.
In plus ar trebui adaugat un spor de sambata si duminica si un spor de noapte (din cate stiu marea majoritate a cabinetelor veterinare lucreaza si sambata-duminica si noaptea)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evolutia salariului minim pe economie 2006-2009 lilicrin lilicrin [b]Am nevoie urgenta de o informatie Care a fost evolutia salariului minim pe economie incepand cu 2006 pana la 1ianuarie 2009? Studiile angajatilor fiind la ... (vezi toată discuția)
Salarii si contributii ContSters70070 ContSters70070 Am nevoie urgent de ajutor. - Care au fost salariile minime pe economie incepand cu data de 01.01.2005 pana in prezent si temeiul legal (Lege, HG, OUG, CCM... ... (vezi toată discuția)
Salariu minim pe tara Tiblan Tiblan As dori sa-l intreb care este salariu minim brut pentru angajatii in domeniul comercial din anul 2012.Asa stiu ca in anul 2011 salarul minim brut pe tara era ... (vezi toată discuția)