avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

in cat timp de la deces trebuie facuta succesiunea?
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 20:48, 29 Iulie 2011
Succesiunea se deschide prin moarte. In termen de 6 luni de la deces puteti sa optati pentru accept area sau renuntarea la succesiune.iar pana in 2 ani nu platiti impozit.
Daca doresc sa accepte succesiunea, mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii mostenirii in termen de 6 luni de la
decesul autorului.
In caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, in cele 6 luni de la deces.
Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.

Actele necesare pentru deschiderea succesiunii sunt:
- Certificatul de Deces
- Actele de stare civila (certificate de nastere si certificat de casatorie ) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor.
- Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul
- Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta
actele de baza ale masei succesorale.
- Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul).

Odata deschisa succesiunea, devolutiunea legala a mostenirii se va face cu respectarea a 3 principii: rudele sunt
chemate la mostenire in ordinea claselor de mostenitori legali, in functie de proximitatea gradului de rudenie si, in al
treilea rand, intre rudele din aceeasi clasa si de acelasi grad, mostenirea se imparte in mod egal.
Exista un termen de 6 luni de la deces in care trebuie exprimata optiunea succesorala : daca se accepta sau se renunta la succesiune. Neexercitarea optiunii succesorala are drept consecinta prescrierea dreptului de optiune, iar cel care nu si-a exprimat optiunea va fi considerat strain de mostenire. Acceptarea succesiunii se poate face expres, printr-o declaratie notariala sau tacit, prin efectuarea unor acte de conservare si administrare asupra bunurilor succesorale.
Odata exprimata optiunea succesorala, succesiunea poate fi dezbatuta oricand.
Daca dezbaterea succesiunii se finalizeaza intr-un termen de 2 ani de la deces, beneficiati de scutire de la plata impozitului catre stat pentru transferul proprietatii imobiliare din patrimoniul defunctului in patrimoniul mostenitorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)
Succesiune mariantoma48 mariantoma48 buna ziua,rog un raspuns argumentat asupra termenului de optiune succesorala :este de 6 luni sau de un an,in discutiile de pe forum am gasit ambele variante,va ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)