avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema constructie casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema constructie casa

Buna ziua,

As dori va rog frumos un sfat legat de o problema. Eu locuiesc la etajul 3 intr-un bloc cu 4 etaje, iar pana nu demult langa blocul nostru era o casa in regim P + acoperis. De vreo cateva saptamani insa ea a fost demolata si noul proprietar al acelui teren a inceput sa construiasca o casa Sp+P+E+M. Initial, pe tabla de constructie era trecut P+E+M, acum am vazut ca s-a schimbat.

Problema vine de la faptul ca, fara a discuta cu nimeni dintre noi, acel proprietar a ridicat un zid (parte din constructie) care face ca intreaga lumina primita la etajele 1, 2 si 3 sa fie obturata de catre zidul ridicat. Bineinteles, si eu si vecinii de jos de la etajele 1 si 2 suntem suparati de acest lucru si am dori sa stim ce putem face si mai ales, daca este legala constructia.

Stiu despre art. 612 din Codul Civil si am incercat sa gasesc mai multe informatii, dar nu am avut foarte mult succes.

V-as ruga sa imi spuneti daca putem face ceva. Nu dorim sa ramanem fara lumina in casa, mai ales ca este vorba despre bucatarie, unde avem 2 geamuri fiecare dintre noi, ambele obturate de acest zid.

Va multumesc anticipat!

P.S.: Am facut o sesizare si la organele de politie locala responsabile cu verificarea constructiilor si astept un raspuns, dar v-as fi recunoscator pentru orice sfat suplimentar primit.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 05:49, 30 Iulie 2011
Sesizati si serviciul urbanism din localitate si Inspectoratul de stat in constructii din judetul dumneavoastra.
Daca considerati autorizatia ilegala o puteti ataca in instanta de contencios (sesizarile facute la urbanism s ISC vor constitui procedura prealabila).
Daca atacati autorizatia puteti solicita pe calea ordonantei presedintiale sistarea constructiei pana la solutionarea cauzei.
Cum a spus si colega, faceti urgent sesizare la Inspectoratul Judetean in constructii si la Primarie ca sa-i mai opriti putin pana introduceti o actiune in instanta - ordodanta presedintiala. Daca apuca sa construiasca e foarte greu sa demolati...
Mulțumesc pentru răspunsuri! Voi depune sesizarea cât mai repede - este obligatoriu să introduc o acțiune în instanță dacă proprietarul refuză orice discuție și înțelegere amiabilă?

Îmi puteți confirma vă rog dacă în mod normal nu este permisă o astfel de construcție care să obtureze vederea apartamentelor?
Nu va mai trebuie nici-o confirmare. Doamna avocat a dat un raspus complet intrebarilor dvs. Sigur ca in aceasta directie se fac multe abuzuri, iar daca organele abilitate ”tac” - ca sa nu zic altfel, odata ridicata constructia, nu se va mai demola nici cu politia calareata, Am vazut cazuri asemanatoare, cand ditamai primaria /primarul cu toata ceata sa de inspectori nu au reusit demolarea unei constructii ilegale (adica una a cerut in autorizatie si alta a efectuat in final). Asa ca, impreuna cu vecinii + as. prop. adresati-va urgent autoritatilor (observati ca termenul de raspuns este de 30 de zile, timp in care cetateanul poate sa-si termine lucrarea...) . Este posibil sa actionati si impotriva firmei de constructii daca nu respecta autorizatia de construire...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchirieri spatii comune vali2010 vali2010 Locuiesc intr-un bloc de garsoniere cu 12 garsoniere pe nivel 6 pe o parte si 6 pe oparte.Pe culoarul etajului meu la unul din capete s-a obturat holul ... (vezi toată discuția)
"bloculete" construite pe strazi de case (maxim p+2) apelevii apelevii buna ziua as vrea sa ma sfatuiesc cu dumneavoastra in privinta unor (presupuse) incalcari ale planului de urbanism al zonei in care locuiesc. pe scurt, in ... (vezi toată discuția)
Constructie ilegala - cine impune delomarea? Adelaina Adelaina Buna ziua, Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns. Vecinul meu a inceput o constructie pe limita proprietatii. Am facut sesizare la Primarie si i ... (vezi toată discuția)