Buna ziua
Parintii pot renunta la dreptul de mostenire, dobandit prin testament, in favoare copiilor in situatia in care exista un antecontract de vanzare cumparare al acestei mosteniri, dar care este inca in derulare?
Multumesc anticipat
Parintii domnului au avut grija de o persoana care le-a lasat printr-un testament autentic un imobil din centrul Bucurestiului.
Dupa decesul persoanei au aparut niste veri care au venit si ei cu un testament olograf pe baza caruia au facut dezbaterea succesiunii si au intrat in posesie. Ulterior testamentul olograf a fost declarat nul in urma unui examen grafologic si acum parintii se judeca cu verii.
"Parintii pot renunta la dreptul de mostenire, dobandit prin testament, in favoare copiilor "
Nu se poate renunta la mostenire IN FAVOAREA CUIVA. Renunti pur si simplu, nu te intereseaza ce se va intampla cu masa succesorala ce iti revenea, ea se va imparti intre ceilalti mostenitori.
Despre renuntarea la succesiune *)
A se vedea si Legea nr. 36 din 12 mai 1995 - Legea notarilor publici si a activitatii notariale - publicata in Monitorul Oficial nr. 92 din 16 mai 1995.
Art. 695. - (Abrogat prin art. 25 al Decretului nr. 40 din 22 ianuarie 1953 privitor la procedura succesorala notariala).
Art. 696. - Eredele ce renunta este considerat ca n-a fost niciodata erede.
Art. 697. - Partea renuntatorului profita coerezilor sai; daca este singur, succesiunea trece la gradul urmator.
A se vedea si art. 1 al Legii nr. 319/1944 pentru dreptul la mostenire al sotului supravietuitor, care a modificat implicit art. 697.
Art. 698. - Eredele renuntator nu poate fi reprezentat niciodata. Daca renuntatorul este singur in gradul sau, sau daca toti coerezii sai renunta, copiii lor vin la succesiune in virtutea propriului lor drept, pentru parti egale.
Art. 699. - Creditorii acelui ce renunta in paguba lor pot sa ia autorizatia justitiei ca sa accepte succesiunea pentru debitorele lor, in locul si randul sau.
Intr-acest caz renuntarea este anulata numai in favorul creditorilor si numai pana la concurenta creantelor lor. Acceptarea nu se face in folosul eredelui care a renuntat.
Art. 700. - Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
In cazul cand mostenitorul a fost impiedicat de a se folosi de dreptul sau, din motive de forta majora, instanta judecatoreasca, la cererea mostenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data cand a luat sfarsit impiedicarea.
Art. 701. - In tot timpul in care prescriptia dreptului de a accepta nu este dobandita in contra erezilor ce au renuntat, ei au inca facultatea de a accepta succesiunea, daca succesiunea nu este deja acceptata de alti erezi. Nu se pot vatama insa drepturile care ar fi dobandite de alte persoane asupra bunurilor succesiunii, sau prin prescriptie, sau prin acte valabile, facute de curatorele succesiunii vacante.
Art. 702. - Nici chiar prin contractul casatoriei*) nu se poate renunta la succesiunea unui om in viata, nici nu se pot instraina drepturile eventuale ce s-ar putea dobandi asupra succesiunii.
*) Deocamdata, raporturile patrimoniale dintre soti sunt reglementate prin lege (art. 30 din Codul familiei), regimul matrimonial fiind unic, obligatoriu si legal.
Art. 703. - Erezii care au dat la o parte, sau au ascuns lucruri ale unei succesiuni, nu mai au facultatea de a se lepada de dansa; cu toata renuntarea lor, ei raman erezi si nu pot lua nici o parte din lucrurile date la o parte sau ascunse.
Renuntare la succesiune
ff38
Am procedat la deschiderea succesiunii in urma decesului tatalui meu;mostenitori fiind eu , mama si fratele .Constat ca fratele meu nu este multumit cu partea ... (vezi toată discuția)
Testament
perrla
Am citit astazi pe forum cateva spete si raspunsurile date acestora, insa nu prea am vazut consens in elaborarea acestora.#-o#-o
As dori sa ma luminati in ... (vezi toată discuția)