avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Raport de expertiza tehnica - evaluare
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Raport de expertiza tehnica - evaluare

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu niste sugestii la urmatoarea problema:
Pe data de 08.04.2011, m-i s-a facut o evaluare pt o casa Spartial+P+M de catre un evaluator numit de instanta. La acea evaluare nu am fost prezenta , deoarece locuiesc in Bucuresti, iar imobilul se afla in Zalau, jud Salaj. Casa este terminata la S+P, insa mansarda este necompartimentata in interior, dar, mentionez ca sunt usi spre balcon si geamuri la exterior de termopan, iar peretii sunt mai inalti decat in proiect. Vreau sa mentionez, ca expertul, in lipsa mea, nu a avut nici bunul simt de a urca la mansarda, motiv pentru care, in raportul de expertiza a evaluat S Partial(22 mp)+ P(88.8mp)=110,8 mp+terenul aferent constructiei la o valoare de 187.000 RON. Mansarda nu a inclus-o nicaieri, care este inca 88,8 mp, chiar daca nu este terminata, nu pot sa cred ca nu are nici o valoare. La apelul meu telefonic catre dansul, el a mentionat ca acestea sunt preturile din zalau, la mansarda neterminata. Pai, sincer si eu as vrea sa cumpar atunci deasupra unui bloc, o mansarda, pe gratis. Am impresia, ca in lipsa mea, evaluatorul a favorizat cealalta parte si a intocmit si documentul intr-un mod in care sa ma induca in eroare intentionat.
Vreau sa il reclam pentru acest lucru si chiar intentionez sa ii cer banii inapoi sau sa depuna rectificare pana pe termenul din 20 septembrie. Cum sa procedez?
Multumesc anticipat pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: zeita_zeita , utilizator 22:55, 20 Decembrie 2011
cioan a scris:

La primul termen solicitati nulitatea expertizei efectuate si refacerea expertizei de catre acelas expert fara suplimentarea onorariului. Nu sunt de acord cu parerea utilizatorului "liamic43" in sensul ca"vina nu o are expertul ci d-voastra". Un expert profesionist efectueaza lucrarea in mod identic indiferent daca partile sunt de fata sau nu. Solicitarea refacerii expertizei trebuie solicitata motivat. Presupun ca in afara omiterii mansardardei in raportul de expertiza s-au mai strecurat unele omisiuni. Va recomand pentru formularea obiectiunilor si a motivelor pentru care solicitati refacerea expertizei sa apelati la un expert judiciar, care sa-l desemnati expert parte la refacerea expertizei. Va recomand ca expertul ce-l veti angaja sa nu fie din judetul Salaj, ci, in functie de posibilitatile Dvs financiare dintr-un judet cat mai indepartat de Salaj.
Este oportuna si o sesizare la Biroul central pentru expertize judiciare din cadrul Ministerului Justitiei (coordonatorul activitatii expertilor judiciari) si la ANEVAR (daca este membru al acestei asociatii).
Numai bine va doresc.

Va multumesc D-l Cioan pentru informatii.
Am mai trimis sesizare la adresa de email la cet.romania@gmail.com, insa fara nici un raspuns. Din cauza lipsei de timp liber, nu am avut timp sa ma deplasez personal.
Puteti, va rog frumos sa imi dati adresele de la Biroul central pentru expertize judiciare din cadrul Ministerului Justitiei (coordonatorul activitatii expertilor judiciari) si la ANEVAR?

Tototdata, am depus mai multe sesizari, in ceea ce priveste acest dosar. Inclusiv CSM a primit sesizarea in legatura cu termenele procesului la Judecatoria Zalau, lucru care va fi analizat. Dupa acesta, am sa fac plangere la CEDO. Indiferent de rezolutia acestui proces.

ps: din dec 2009 , cand casa valora 80.000 EUR in urma unei oferte in scris de la o agentie imobiliara, acum, in dec 2011 valoreaza 50.000 EUR. Expertul a fost numit in noiembrie 2010, cand, casa valora cca. 65.000 EUR. In timpul in care el nu s-a exercitat profesia conform codului deontologic, casa s-a mai devalorizat inca 15.000 EUR, cota mea,adica pierderea mea, fiind de 7.500 EUR.
La termenul din aprilie 2011, a depus expertiza in ultima zi...si si aceea fiind incompleta. Ca sa nu mai vorbesc de burtologia de 10 pagini, facuta in expertiza. Nu a facut nici un calcul relevant, in ceea ce privesc masuratorile si analizele facute.
A fost insa destept, sa faca 4 feluri de comparatii:

1. Det. valorii de piata prin metoda comparatiei
2. Det. valorii de piata prin metoda de randament
3. Det. valorii de piata prin metoda costului
4. Reconcilierea rezultatelor. Opinia evaluatorului.

Opinia evaluatorului a fost ca nu exista mansarda, motiv opentru care nu a fost luat in calcul.
L-am sunat si i-am pus intrebarea de ce nu exista mansarda? Acoperisul pluteste in aer?
A zis ca nu exista, pentru ca fostul sot i-a spus ca nu e compartimentat in interior. Motiv entru care el nici nu a urcat la mansarda sa verifice . Este interesant faptul ca peretii exteriori de la mansarda si geamurile si usile de termopan nu i-au scos ochii. Pnetru el acela nu valora nimic, motivand ca astea sunt preturile din oras.
La aceasta afirmatie al lui, l-am rugat sa imi caute o casa construita in rosu, sa mi-o dea gratis. Ca, logic, cam asa iese, daca e doar in rosu, nefinisat, nu are pret...adica e gratis. Eu stiu, ca materialele se cumpara, ca manopera se plateste.
Dupa aceasta discutie, dansul mi-a promis ca ma suna dupa ce verifica dosarul. Bineinteles ca nu m-a sunat. Am sunat eu din nou, sa vad ce se intampla. A zis ca nu a putut sa verifice, ca a murit cineva si a fost la inmormantare(minciuna mirioase de departe), ca ma suna el.
Si spre mirarea mea, tot nu m-a sunat. Iar l-am sunat eu...El, nu raspunde la nr meu.
Am sunat de pe alt numar pe care nu il cunoscuse. A RASPUNS!! AAAAAA....ce coincidenta. Se balbaia. Mi-a promis iar ca verifica si ma suna. Si iar nu ma suna. Iar am sunat eu...iar nu raspundea.In final cand a raspuns sotia lui si l-a chemat la telefon, a zis ca el a fost impartial si ca el nici nu il cunoaste pe fostul sot. Pai l-am pus eu sa imi demonstreze mie ca el a fost impartial? Ca o ultima afirmatie, pe care dansul mi-a dat-o a fost ca noi doi nu ne cunoastem. Pai cu tot respectul, i-am promis, ca, imediat ce imi fac timp, voi pleca din Bucuresti ca sa il vizitez, sa ne cunoastem si vom avea ocazia sa stam fata in fata si sa dezbatem conditiile si modul in care s-a facut expertiza.

Si sunt foarte sigura ca, acest comportament inadecvat, nu este unul care ar demonstra impartialitatea, de care el, indirect, a dat dovada. Nu a fost credibil din nici un punct de vedere. Nu este demn de aceasta meserie. Am sa ii fac surpriza unei reclamatii, chiar daca a depus completarea. Am sa fac cunoscut comportamentul lui. Daca nu este competent sa-si practice meseria, mai bine sa nu o faca.

zeita_zeita a scris:
Stimate domn Liamic43, eu stiu care sunt obligatiile care-mi revin la prezenta raportului de expertiza. Eu am fost instiintata ca va avea loc in data de zz.ll.aaaa. Dar asta nu inseamna ca am o oarecare obligativitate. Indiferent, ca eu sunt prezenta sau nu, obligativitatea, raspunderea, vina apartine in exclusivitate expertului.

Obligatiile procedurale ale partilor sunt prevazute la art. 208 Cod procedura civila si sunt tratate pe larg in literatura juridica de specialitate.
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
multumesc :) A primit toate informatiile necesare, care au fost atasate si la dosarul de partaj.
" nu e compartimentat in interior. Motiv entru care el nici nu a urcat la mansarda sa verifice . Este interesant faptul ca peretii exteriori de la mansarda si geamurile si usile de termopan nu i-au scos ochii. Pnetru el acela nu valora nimic, motivand ca astea sunt preturile din oras."

ca nu a inspectat cladirea e o vina grava.Dar daca mansarda nu este compartimentata la interior, inseamna ca nu e mansarda, e un pod, chiar daca are geamuri si usi de balcon.

ar fi trebuit sa calculeze costurile necesare pentru a ajunge mansarda/podul la acelasi grad de finisare ca etajele intermediare si sa scada acest cost din valoarea unei case finalizate (corectie la abordarile folosite, functie de comparabile).
"abureala" aia de 10 pagini reprezinta standardele internationale de evaluare, iar oferta in scris a unei agentii imobiliare e cu adevarat o abureala.
niste probe reale ar fi preturi de tranzactie realizate in locatii apropiate, la locuinte relativ similare.

Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
cristi-C, utilizator
cristi-C a scris:

" nu e compartimentat in interior. Motiv entru care el nici nu a urcat la mansarda sa verifice . Este interesant faptul ca peretii exteriori de la mansarda si geamurile si usile de termopan nu i-au scos ochii. Pnetru el acela nu valora nimic, motivand ca astea sunt preturile din oras."

ca nu a inspectat cladirea e o vina grava.Dar daca mansarda nu este compartimentata la interior, inseamna ca nu e mansarda, e un pod, chiar daca are geamuri si usi de balcon.

ar fi trebuit sa calculeze costurile necesare pentru a ajunge mansarda/podul la acelasi grad de finisare ca etajele intermediare si sa scada acest cost din valoarea unei case finalizate (corectie la abordarile folosite, functie de comparabile).
"abureala" aia de 10 pagini reprezinta standardele internationale de evaluare, iar oferta in scris a unei agentii imobiliare e cu adevarat o abureala.
niste probe reale ar fi preturi de tranzactie realizate in locatii apropiate, la locuinte relativ similare.

Vreti sa spuneti ca dumneavoastra ati pune la un pod geamuri mari de termopan pe toate partile, usa de balcon si geam velux pe acoperis? Si daca, prin absurd....eu nu mai vreau sa pun pereti in interior deloc...ci sa fie un spatiu interior mobilat modern....? Care este problema? Sau daca, dumneavoastra ati construi; si nu vreau sa fiu ironica, la tara spre exemplu, sa fie aia si un cotet pentru porci, il faceti fara bani ? Haideti sa nu dam cu parerea pe langa subiect, daca nu ma puteti ajuta. Ne consumam energia si nu are rost.
Stimate domn Cristi, eu nu pun la indoiala cunostintele detinute de dumneavoastra in ceea ce privesc aceste aspecte pe care mai sus le-ati mentionat, dar pentru mine intr-adevar pot fi probe informattile in scris de la acea din cauza devalorizarii imobilului, multumita sistemului judiciar din Romania si nici faptul ca urmatorul expert a fost deja atentionat foarte clar de catre instanta, ca daca va comite aceasi greseala ca celalalt, va fi amendat.
NU imi amintesc sa fi folosit cuvantul "abureala" in cele scrise de mine pana acum!

Alte discuții în legătură

In atentia avocatiilor pledanti: confuzia intre notiuni. denaturarea realitatii. valabilitatea raportului de expertiza judiciara. legalmgm legalmgm O prima consecinta a confuziei intre notiunile de \"valoare de circulatie\" si cea de \"valoare de piata\". Statistic vorbind, avocatii pledanti au observat ... (vezi toată discuția)
Cum refuz o expertiza imobiliara? adumitroaie florin adumitroaie florin instanta a aprobat o expertiza imobiliara partii adverse cu care ma judec. Evaluarea se face asupra locuintei mele,daca nu sunt acasa la data cand sa stabilit ... (vezi toată discuția)
Expertiza constructii ContSters344547 ContSters344547 Intr-un proces de partaj s-a dispus efectuarea unei expertize in constructii si o parte face obiectiuni in repetate randuri la care expertul raspunde in 2 ... (vezi toată discuția)