avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită TITLU EXECUTORIU - AMENDA
Discuție deschisă în Executare silită

TITLU EXECUTORIU - AMENDA

Primesc adrese de la Directia de taxe si impozite pentru infiintare de popriri in baza unui titlu executoriu intocmit de ei pentru amenzi.
In aceste situatii titlu executoriu nu il constituie procesul verbal de contraventie?
E suficienta adresa de infiintare a popririi si titlu executoriu emis de Directia impozite si taxe?
Cel mai recent răspuns: MARIKO9 , utilizator 12:36, 11 August 2011

adresa de infiintare a popririi si titlu executoriu emis de Directia impozite si taxe va aduce la cunostinta ca a inceputexecutarea silita pentru ca nu ati achitat amenda in tewrmenul legal
in acest caz care e titlu executaoriu? procesul verbal conf oug 2/2001 sau hartia venita de la taxe si impozite denumita titlu executoriu?
Am descifrat misterul:
Conform art. 149 Cod de pocedura fiscala salariul este supus urmaririi numai in conditiile prevazute de Codul de procedura civila, iar conform acestuia poprirea se infiinteaza prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlu executoriu comunicata tertului poprit.
In materie fiscala titlul executoriu se întocmeşte de organul de executare pentru fiecare tip de creanţă fiscală reprezentând impozite, taxe, contribuţii, alte venituri bugetare, precum şi accesoriile acestora.
Iar conform Legii Nr. 500 din 11 iulie 2002 privind finanţele publice Veniturile bugetare ordinare sunt venituri care se incaseaza cu regularitate la bugetele care compun sistemul unitar de bugete si sunt alcatuite din:
- impozite
- taxe
- contributii si
- varsaminte.
Amenzile constate prin procesele verbale de contraventie nu intra in aceasta categorie, de unde putem trage concluzia ca Directia de taxe si impozite nu poate emite titluri executorii pentru amenzi in lipsa procesului verbal de contraventie.
Este ilegala practica acestor organe – Directia de impozite si taxe locale de a emite titluri exectorii pentru amenzi si de a solicita tertilor popriti sa le vireze sumele de bani rezultate din salarii in conturile lor fara a trimite si o copie certificata dupa titlu executoriu in speta – procesul verbal de contraventie.
Iar conform normelor metodologice la CPF titlul de creanţă este actul prin care, potrivit legii, se stabileşte şi se individualizează obligaţia de plată privind creanţele fiscale, întocmit de organele competente sau de alte persoane îndreptăţite potrivit legii. Asemenea titluri pot fi:
a) decizia de impunere emisă de organele competente, potrivit legii;……..
f) procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, întocmit de organul prevăzut de lege, pentru obligaţiile privind plata amenzilor contravenţionale;
Deci procesul verbal este un titlu de creanta iar cf OUG 2/2001 ete titlu executori si in lipsa caruia sau a unei hotarari judecatoresti nu se poate pune poprire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariat rrramor rrramor Buna ziua, Am primit o adresa de infiintare a popririi din partea Directiei de Impozite si Taxe pentru niste amenzi de circulatie neplatite ale unui salariat. ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu administratie financiara adimct2007 adimct2007 In urma primirii unei adrese de infiintare a popririi, insotita de titlu executoriu, de la DGFP sau Primarie - serviciul taxe si impozite, angajatorul poate ... (vezi toată discuția)
Poprire pe cont bancar eka eka Buna ziua , as vrea sa va intreb cum se face poprire pe un cont bancar al unei societati comerciale care are multe datorii restante la bugetul local , ... (vezi toată discuția)