avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decizia Tribunalulului de respingere a unei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decizia Tribunalulului de respingere a unei acțiuni pe exceptia lipsei calitatii procesuale a reclamantei

X și Y sunt divorțați. Prin sentinta Sxxx reclamanta X are castig de cauza la Judecatorie iar paratul Y este obligat la plata unei pensii de intretinere pentru fiul lor major care are venituri de la stat conform Legii speciale 448/2006 și nu se află in continuarea studiilor (fiind in evidenta cu handicap psiho motor grav-fara discernământ). Pârâtul Y, introduce in termen legal recurs la Tribunal, pe motive de nelegalitate (art. 304 Cpr cv, pct. 8 și 9) invocând și lipsa calitatii procesuale a reclamantei care nu a fost solutionata de instanta de fond potrivit legii. Reclamanta introduce si ea recurs solicitand 1/4 din veniturile paratului deoarece prin seninta care i a dat castig de cauza suma fixata de instanta era mai mica decat 1/ 4 asa cum era specificat in dispozitivul hotararii.Tribunalul admite recursul paratului X, respinge ca nefondat recursul reclamantei Y, și în rejudecare respinge actiunea reclamantei pentru lipsa calitatii procesuale motivând că nu se mai impune și pronunțarea pe fond. Decizia tribunalului este definitivă și irevocabilă și modifică în tot sentinta Sxxx. Întrebare: Ce șanse mai are reclamanta X de a obține pensie de intretinere de la paratul Y in numele fiului lor? Poate să obtina castig de cauza in alt proces daca obtine o procura speciala de chemare în judecata a paratului Y avand in vedere ca pe timpul procesului aparatorul reclamante și judecatorul care a judecat fondul nu au ținut seama de această excepție invocată de paratul Y? În acest caz ar fi alt dosar cu aceeși cauza, același obiect și aceleași parti...Poate produce efecte art. 163 din Cpr civ care precizeaza la alin 1 ca "nimeni nu poate fi chemat in judecata in fata mai multor instante pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de catre aceeași parte"? Va multumesc !...
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
gheyakob, utilizator
Cel mai recent răspuns: gheyakob , utilizator 17:52, 4 August 2011
Da, mama are curatela doar pentru a il ingriji si ai administra banii primiti deoarece are handicap grav fiind fara discernamant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta de divort ankablede ankablede buna ziua , Cumnata mea a divortat de sotul ei , si acum e ingrijorata ca a ameninta-o ca vine si - i ia copii . Am sa pun si sentita de divort ca sa se vada ... (vezi toată discuția)
Sentinta de divort ankablede ankablede buna ziua , Cumnata mea a divortat de sotul ei , si acum e ingrijorata ca a ameninta-o ca vine si - i ia copii . Am incercat sa pun si copia dupa actul de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara RAMOnaBC RAMOnaBC deci:obligarea reclamantului x la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorei z in cuantum de 150 lei lunar.este stabilita suma fixa nu procent nici ... (vezi toată discuția)