avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cum se dovedeste un imprumut in instanta cand nu ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cum se dovedeste un imprumut in instanta cand nu exista contract sau orice alte inscrisuri?

Buna ziua,

Postez aceasta intrebare aici pentru ca sotul meu este amenintat cu actionarea in judecata penala sau civila si nu stiu la care s-ar incadra.

Pe scurt, in masura in care ma poate ajuta cineva: sotul meu este amenintat cu judecata (a primit invitatie la conciliere si somatie de plata) pentru o suma care ii intra in contul curent in transe lunare (1-3 transe inegale lunare) de la o persoana fizica (aceasta persoana ii platea prin depunere numerar in contul sau curent de la diferite sucursale ale unei banci). Platile s-au efectuat pe o perioada de aproximativ 2 ani si jumatate.

Acum, doamna respectiva vrea sa il dea in judecata pentru recuperarea sumei totale, spunand ca este un imprumut pe care i l-a acordat sotului meu si pe care il doreste inapoi. In afara de foile de depunere/ varsamant pe care presupunem ca si le-a pastrat nu are nici o dovada in scris cum ca ar fi reprezentat un imprumut.

In realitate suma era un comision pe care sotul meu il primea pentru niste servicii pe care le presta firmei la care doamna este administrator, dar repet, fara a fi inregistrata pe nicaieri nici o hartie (contract consultanta, contract munca, facturi etc).

Are vreo sansa aceasta doamna sa castige in instanta in aceste conditii?

Va multumesc mult pentru ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2011
ContSters217826, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters217470 , utilizator 00:08, 4 August 2011
Nu stiu in ce masura poate dovedi ca este vorba de un imprumut, insa, cu ajutorul extraselor bancare, se poate dovedi ca sotul dvs. a incasat "necuvenit" o suma de bani, pe care trebuie sa o restituie.
Asa ca, in lipsa inscrisurilor prin care sotul dvs. sa dovedeasca ca acei bani nu reprezentau o suma necuvenita, ci o suma datorata in temeiul unor raporturi contractuale, nu doamna va avea probleme cu dovedirea pretentiilor sale, ci sotul dvs, in aparare.
Cel ce face o afirmatie in fata instantei de judecata trebuie sa o dovedeasca.
Daca respectiva pers afirma ca este vorba despre un imprumut, trebuie sa probeze acest fapt, lucru pe care nu cred ca il poate realiza.
Despre"incasarea necuvenita" a banilor nu cred ca este nevoie sa discutam din urmatorul motiv: plata nedatorata presupune niste conditii - sa se efectueze din eroare, ori chiar sustinerile administratorului exclud eroarea.
Inteleg ca sotul dv nu contesta primirea sumelor de bani, ci titlul cu care le-a primit.
Din punctul meu de vedere, este destul de simplu: sotul dv. a efectuat anumite servicii pentru administrator/societate pentru care primea diverse sume de bani, fara a avea un contract. Doua-trei persoane care sa confirme acest lucru(ca sotul dv. se afla intr-o relatie de colaborare cu administratorul/societatea) ar trebui sa fie de ajuns pentru a obtine respingerea pretentiilor.
Angajati-va un avocat care sa va ajute in aceste demersuri.
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2011
Alexandru Focia, Avocat
Persoana care vireaza o suma de bani altei persoane o face prin libera sa vointa si,in mod normal,pe acel virament sau transfer exista o rubrica ce se cheama "reprezentand" unde cel care vireaza trebuie sa scrie ce reprezinta suma de bani.Mi-e greu sa cred ca respectiva a actionat premeditat inca de acum 2 ani si a scris la rubrica respectiva "imprumut".Avand in vedere ca doamna respectiva spune fara nicio dovada scrisa ca suma reprezinta un imprumut de ce dvs nu ati putea spune,in intampinare,ca aceasta reprezinta achitarea unei datorii?
La firma respectiva unde sotul dvs a efectuat unele servicii nu exista niciun inscris care sa contina numele dansului?O semnatura in numele firmei,o delegare pt a preda sau ridica ceva,inscrisuri postale de expediere,orice il poate lega pe acesta de activitatea firmei respective in sensul in care presta servicii acolo.
alexis45 a scris:

La firma respectiva unde sotul dvs a efectuat unele servicii nu exista niciun inscris care sa contina numele dansului?O semnatura in numele firmei,o delegare pt a preda sau ridica ceva,inscrisuri postale de expediere,orice il poate lega pe acesta de activitatea firmei respective in sensul in care presta servicii acolo.


Asemenea inscrisuri ar fi folositoare intrucat ar constitui inceput de dovada scrisa in sensul celor afirmate de sotul dvs. Existenta unui inceput de dovada scrisa ii va da sotului posibilitatea sa completeze probatoriul cu martori.
Este indicat sa precizati ;comision din ce activitati presta sotul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare de datorii - chitanta de mana adrian_bra adrian_bra Buna ziua, am o mare problema, va rog sa-mi spuneti si mie ce se mai poate face! am de recuperat o suma mare de bani pe care i-am dat sub forma de imprumut pe ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii dati cu imprumut? silvia_cristi silvia_cristi am imprumutat pe cineva de multi bani si acum zice ca nu are de unde sa mi dea. chitanta la mana nu am facut ca am avut incredere. toata familia lor stie cati ... (vezi toată discuția)
Donatie manuala favorit.md favorit.md In cadrul unui partaj: sotia a primit o suma de bani de la parintii ei inainte de casatorie, dara fara a se incheia un act de donatie. Din acesti bani sotul a ... (vezi toată discuția)