avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Expertiza spatiu impropriu pentru locuit datorita ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Expertiza spatiu impropriu pentru locuit datorita nerepararii terasei blocului

As vrea sa stiu de unde pot obtine o expertiza care spune daca un spatiu a devenit impropriu pentru locuit?

De 2 ani detin un apartament la ultimul etaj al unui bloc vechi, unde toate apartamentele sunt proprietate personala. Atat apartamentul cat si holul si spatiile comune - o spalatorie si o uscatorie - s-au degradat datorita infiltratiilor de apa provenite de la terasa blocului. Asociatia de locatari a tot amanat repararea terasei sub diverse motive, ba ca ar trebui sa participe doar locatarii ultimului etaj la reparatie, ba ca nu au bani.

Eu m-am oferit sa achit eu reparatia intregii terase cu conditia ca locatarii sa imi cedeze mie spalatoria si uscatoria, pentru a le transforma in baie si bucatarie. Nici un proprietar nu a fost de acord, desi nimeni nu foloseste spalatoria si uscatoria iar eu am baia la comun pe hol. De asemeni apartamentul meu e singurul de la ultimul etaj, in rest existand 3 boxe cu 3 proprietari diferiti si spatiile comune: hol, spalatorie si uscatorie.

In urma atitudinii celorlalti locatari as vrea sa imi cer si eu drepturile. In primul rand as vrea repararea urgenta a terasei blocului. In al doilea rand as vrea repararea efectelor infiltratiilor de apa de la terasa, atat in apartamentul meu cat si pe holul si spatiile comune de la ultimul etaj. In al treilea rand ma gandesc sa le cer despagubiri pentru perioada cat nu pot folosi apartamentul, din cauza ca, in opinia mea, conditiile de locuit au devenit insalubre : este plin de mucegai pe pereti, tencuiala este cazuta, etc.

Ma gandesc serios sa fac pasii pentru a obtine realizarea celor 3 cerinte de mai sus. Vad insa urmatoarele probleme:
1. Nu stiu daca pot abtine de undeva o expertiza care sa spuna daca apartamentul si holul de la etaj sunt improprii pentru locuit si care este cauza pentru care apartamentul a devenit impropriu locuirii. Adica sa ceritfice ca apartamentu a devenit impropriu locuirii din cauza infiltratiilor provenite de la terasa blocului.
2. Asociatia de locatari din bloc nu mai este legal constituita, nu s-au organizat alegeri de mai multi ani iar incasarea banilor si administratia blocului o asigura una dintre locatarele mai vechi din bloc. Eu am trimis o cerere in decembrie anul trecut adresata Asociatiei de locatari solicitand repararea terasei, pe care am inmanat-o administratorului blocului insa nu stiu ce valoare are aceasta cerere, intrucat administratorulul si presedintele asociatiei de locatari nu sunt alesi legal. In acelasi timp cred, posibil sa ma insel, ca toate asociatiile de locatari ar trebui sa se transforme in asociatii de proprietari.
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 18:30, 3 August 2011
Da, trebuie inceput cu sfarsitul. De ce? Pentru ca in cadrul unei asociatii de locatari (entitate ca si inexistenta) nimeni nu poate fi tras la raspundere.
Deci trebuie intai infiintata asociatia de proprietari, angajat administrator, constituite fondurile asociatiei....elaborata o lista cu prioritati de rezolvat - printre care si reparatia terasei - si apoi mai vedeti...

Trocul pe care il propuneti locatarilor este de neacceptat, nimeni nu va dori sa cedeze o bucatica de proprietate in schimbul unei reparatii "nu se stie cum facuta".


Daca v-ati adresa instantei, pe cine ati chema in judecata? Pe toti proprietarii? Asa ceva nu este posibil.
Avand asociatie de proprietari constituita, ati chema asociatia, ca persoana juridica cu obligatii si raspunderi fata de proprietarii membri, dar si fata de intretinerea proprietatii comune.
Interesant, aveti aceeasi parere cu proprietarii care au spus ca nu vor sa cedeze "bucatica de proprietate", chiar daca nici unul dintre proprietari nu a calcat pe "bucatica" de ani de zile - de fapt e de inteles, pentru ca nici nu mai are geamuri iar peretii sunt plini de mucegai. In cazul aceasta as trebui sa ma intreb daca cererea mea este "acceptabila". Este dreptul lor ca proprietari sa decida cum vor asupra proprietatii pe care o detin, inclusiv din spatiile comune.

La fel cred ca este dreptul meu sa imi pot folosi proprietatea, care acum este degradata si, din punctul meu de vedere, nelocuibila din cauza nerepararii de catre proprietari a altui spatiu comun: terasa blocului.

Eu sunt dispus sa fac pasii necesari pana la, daca este nevoie, a-i da in judecata pe ceilalti proprietari, fie pe fiecare in parte fie pe toti daca se constituie asociatia de proprietari. Ceea ce nu stiu sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmez pentru a-mi creste sansele de castig.

M-ar interesa ce gen de expertiza ar trebui sa fac pentru a demonstra ca apartmentul si holul etajului meu este nelocuibil. Dovedind asta vreau sa ii oblig pe ceilalti locatari ca pe langa repararea terasei sa sa repare si degradarea peretilor apartamentului meu si al holului comun. De asemeni vreau sa stiu in ce conditii pot obtine despagubiri pentru imposibilitatea de a locui in apartamentul meu.
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2011
alexberi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terasa blocului stefanfane stefanfane Buna ziua ,am o intrebare :Repararea terasei unui bloc include si repararea ultimului balcon( stau intr-un bloc cu 4 etaje ,la etajul 4) trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Terasa inchisa de proprietarul de la ultimul etaj, cine plateste izolarea terasei? Traian Guranoiu Traian Guranoiu Buna ziua Locuiesc intr-un bloc cu 3 etaje, un apartament pe etaj, locatarul de la etajul 3 a inchis terasa si o foloseste doar el nimic gresit pana ... (vezi toată discuția)
Balconul este parte comuna ? cine plateste reparatiile ? cristel52 cristel52 Stau la et, 10 si am hotarat sa izolez terasa cu polistiren extrudat pe toata suprafata corespunzatoare ap; meu. Initial presedintele asociatiei de locatari ... (vezi toată discuția)