avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA persoana fizica
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA persoana fizica

Asi dori o lamurire:
Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea beneficia de rambursarea TVA aferenta cheltuielilor cu renovarea, ce pasi trebuie sa urmez? Este de preferat inscrierea ca platitor de tva? Trebuie sa ma declar platitor inainte de a incepe cheltuirea banilor? In continuare ramin platitor de tva sau ma pot retrage?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 07:02, 5 August 2011
Pentru ca o entitate sa poata beneficia de rambursarea TVA trebuie sa fie intai inregistrata ca platitoare de TVA.

Sunt obligati sa se inregistreze ca platotori de TVA doar cei care desfasoara o activitate economica sau (in cazul persoanelor fizice) o activitate cu caracter de continuitate.

Vanzarea unui imobil din patrimoniul personal nu este considerata o activitate economica si nici o activitate cu caracter de continuitate (a fost vandut doar un imobil).

Codul Fiscal

ART. 127
Persoane impozabile şi activitatea economică
(2) [...]De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Norme Metodologice
3. (2) În aplicarea prevederilor alin. (1), persoanele fizice nu se consideră că realizează o activitate economică în sfera de aplicare a taxei atunci când obţin venituri din vânzarea locuinţelor proprietate personală sau a altor bunuri care au fost folosite de către acestea pentru scopuri personale. În categoria bunurilor utilizate în scopuri personale se includ construcţiile şi, după caz, terenul aferent acestora, proprietate personală a persoanelor fizice care au fost utilizate în scop de locuinţă, inclusiv casele de vacanţă, orice alte bunuri utilizate în scop personal de persoana fizică, precum şi bunurile de orice natură moştenite legal sau dobândite ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva locuinta personala jhonybear jhonybear am dobandit prin cumparare un apartament (s=120mp), in 2012. acum doresc sa-l vand in ianuarie 2014, am pana in 25 de ani este singura tranzactie facuta, unde ... (vezi toată discuția)
Persoana juridica cumpara imobil de la persoana fizica crinab crinab Buna ziua, o persoana juridica doreste sa cumpere un imobil de la o persoana fizica. Care este modalitatea corecta? Se poate deduce TVA ? Daca va vinde ... (vezi toată discuția)
La ce cifra ramine tva la vinzarea imobielor,35000 sau 65000? gloriprest gloriprest As dori sa stiu mai multe strategii de a nu achita tva la vinzarea unei case proprietate personala. (vezi toată discuția)