avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract V-C doar pe numele unuia din soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract V-C doar pe numele unuia din soti




As avea si eu 2 intrebari:daca vand un apartament bun propriu dobandit inainte de casatorie iar cu banii primiti achizitionez o garsoniera, pe contractul de cumparare poate aparea doar numele meu sau trebuie trecuti ambii soti? 2.In cazul in care eu decedez consoarta are vreun drept asupra bunurilor mele proprii desi am un copil major din prima casatorie? Am vazut pe site ca ar avea 1/8 e adevarat?.multumesc !



Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 20:26, 19 August 2011
athe a scris:

daca veti cumpara un bun imobil acesta va fi bun comun cu sotia. in cazul decesului dvs sotia ar avea dreptul la 1/4 din bunurile dvs.

In speta supusa dezbaterii aici, se va cumpara o garsoniera din banii proveniti din vanzarea unui imobil bun propriu. Atunci ceea ce se cumpara cu banii din vanzare este tot bun propriu, in speta o garsoniera. Deci chiar casatorit fiind, bunul devine propriu si notarul este obligat sa precizeze acest lucru in contract.
Gresit, legea va prezuma ca este bun comun si notarul este obligat sa stipuleze in contract ca in conformitate cu art. 30 din Codul familiei este bun comun cu sotia.

Doar in cazul unui divort se va putea constata ca este bun propriu pentru ca a fost cumparat din fonduri proprii.

Art. 30 - Bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale sotilor. Orice conventie contrarã este nulã. Calitatea de bun comun nu trebuie sã fie doveditã.


Prevederile art. 31 (f) din codul familiei permite totusi subrogarea a bunului propriu cu un altul.

Avand in vedere ca in octombrie intra in vigoare noul Cod Civil puteti incheia o conventie matrimoniala (pre-nuptialul si post-nuptialul din legislatia ango-saxona) prin care puteti separa bunurile din timpul casatoriei.

La deces mostenirea se impare 1/4 la sotul supravietuitor si 3/4 la descendent.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
daca cumpar un apartament din executari silite deci nu fac contract la notar,cum se va stii ca e bun propriu sau comun ? cum se va proceda la intabulare? multumesc!
Daca il cumparati in timpul casatoriei este bun comun. Se va face aceasta mentiune in cartea funciara, casatorit cu.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa sotul decedat DoruD DoruD M-ar interesa daca sotia supravietuitoare mosteneste ceva din bunurile pe care sotul decedat le-a avut in momentul casatoriei. Mentionez ca sotul are o ... (vezi toată discuția)
Succesiune MariaDr MariaDr Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta: sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)
Bun inainte de casatorie - dupa decers proprietar. ContSters118550 ContSters118550 cand s-a legiferat casatoria ,sotul detinea un autoturism ,intre timp a decedat ,sotia are drptul de proprietate prin deschidere succesiune ? (vezi toată discuția)