Ice Hellene a scris:
xyzt a scris:
adrianicet a scris:
Conform unei grile INM 2008, este termen de decadere, dar nu inteleg de ce... Decaderea intervine in cazul termenelor legale, iar acesta eu il vad ca un termen judecatoresc pt ca judecatorul decide daca il acord si in cazul in care cererea nu este modificata tot judecatorul decide daca suspenda sau nu procesul...
Vezi ca grila se refera la termenul de la art. 132 CPC, nu la cel de la art. 114
La asta ma uitam si eu acum... Nu observasem sa se poate modifica atat la primirea cererii, cat si la prima zi de infatisare. In primul caz poate interveni suspendarea, in al doilea decaderea (doar daca paratul o invoca). Alte pareri?
Suspendarea pe art. 114 este inaplicabila in practica intrucat ar presupune un termen intermediar si o procedura necontencioasa prin trimiterea pe care o face la art. 330 si ceva Cpc. In temeiul art. 132 C.p.civ. in opinia mea sanctiunea este decaderea intrucat termenul prevazut de text ca moment procesual este bineinteles unul legal, astfel ca ar opera sanctiunea in situatia in care cererea de modificare ar fi formulata dincolo de prima zi de infatisare, dar numai in situatia in care paratul se opune deoarece textul este unul imperativ de ordine privata, nu publica, partile putandu-se intelege tacit, in speta paratul prin faptul ca nu se opune, cu modificarea tardiva a cererii.