avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... comisii de cercetare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

comisii de cercetare

Daca in urma unei sesizari este numita o comisie care analizeaza cazul, este legal ca cercetarea administrativa dispusa a se efectua sa fie realizata de o comisie care sa aiba aceeasi membri ca si prima comisie? Altfel spus, aceeasi oameni isi dovedesc lor ca ceea ce au cercetat este corect!?!

care este cadrul legal ce stabileste componenta comisiilor de ancheta administrativa si care sunt temeiurile legale ce dau dreptul de a contesta membrii unei astfel de comisii?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 22:27, 17 August 2008
Daca va referiti la comisiile de disciplina, actul normativ care reglementeaza activitatea acestora este Hotararea Guvernului nr. 1344/2007 privind normele de organizare si functionare a comisiilor de disciplina, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 768 din 13.11.2007.A intrat in vigoare la data de 13 ianuarie 2008.

Componenta comisiei de disciplina este prevazuta conform acestei HG :
Art. 3. - In cadrul fiecarei autoritati si institutii publice se constituie, prin act administrativ al conducatorului autoritatii sau institutiei publice, o comisie de disciplina.

Art. 4. - (1) Comisia de disciplina are in componenta 3 membri titulari, functionari publici definitivi numiti in functia publica pe perioada nedeterminata. Doi membri sunt desemnati de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, iar al treilea membru este desemnat, dupa caz, de organizatia sau organizatiile sindicale reprezentative ori de majoritatea functionarilor publici din cadrul autoritatii sau institutiei publice pentru care este organizata comisia de disciplina, in cazul in care sindicatul nu este reprezentativ sau functionarii publici nu sunt organizati in sindicat. Alegerea reprezentantilor functionarilor publici se face prin vot secret.
(2) Pentru fiecare membru titular al comisiei de disciplina se desemneaza, in conditiile prevazute la alin. (1), cate un membru supleant. Membrul supleant isi desfasoara activitatea in absenta membrului titular corespunzator din comisia de disciplina, in cazul suspendarii mandatului membrului titular corespunzator, respectiv in cazul in care mandatul acestuia a incetat inainte de termen, in conditiile prezentei hotarari.
(3) Membrii titulari si membrii supleanti ai comisiei de disciplina se numesc pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului.
(4) Presedintele comisiei de disciplina se alege prin votul secret al membrilor titulari, dintre acestia. In situatia in care nu se poate intruni majoritatea, va fi ales presedinte membrul care are cea mai mare vechime in specialitate juridica sau, in cazul in care acesta nu exista, membrul care are cea mai mare vechime in functia publica.
(5) Comisia de disciplina are un secretar titular si un secretar supleant, numiti de conducatorul autoritatii sau institutiei publice pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului. Secretarul titular al comisiei de disciplina si secretarul supleant nu sunt membri ai comisiei de disciplina.

Temeiul legal de contestare a membrilor acestor comisii :
Art. 18. - Orice persoana care constata desemnarea unui membru al comisiei de disciplina sau al secretarului acesteia fara respectarea procedurii prevazute in prezenta hotarare se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, in conditiile prevazute de lege.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine conduce comisia de disciplina daca presedintele este in concediu medical? gordius gordius Va rog sa-mi spuneti conf.reglementarilor legale ,cine va prezida lucrarile comisiei de disciplina in cazul in care presedintele comisiei din motive de ... (vezi toată discuția)
Cercetare administrativa functionar public DIA63 DIA63 Sunt functionar public si a fdost sesizata Comisia de disciplina pentru cercetarea mea. Rog sa-mi comunicati daca persoana desemnata sa faca cercetarea poate ... (vezi toată discuția)
Numire membru in comisia de disciplina luciamanta luciamanta Un sindicat fara reprezentativitate poate numi un membru in comisia de disciplina? (vezi toată discuția)