avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mi-am dat demisia si vor sa platesc "cursuri"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mi-am dat demisia si vor sa platesc "cursuri"

Buna,

Am urmatoarea problema: mi-am dat demisia zilele trecute de la jobul curent, iar angajatorul vrea sa ii platesc niste cursuri. Problema cursurilor respective e urmatoarea:
- un "curs" in Spania care a fost de fapt o conferinta tinuta de un partener. Aici vrea sa platesc eu costurile legate de avion si de camera la hotel (camera impartita cu un alt coleg de firma)
- ma gandesc ca ar mai fi un curs ce ar putea zice sa il platesc, insa acesta a fost la Bucuresti, nu a presupus deplasare, si desi teoretic eu am fost la curs, in practica am lucrat pentru proiectele in care firma este implicata si pot dovedi acest lucru cu emailuri schimbate cu sefii/clientii precum si alte documente realizate.

Mentionez ca la angajarea in firma respectiva, mi s-a spus ca daca voi fi trimis la cursuri si plec, firma la care plec va plati o diferenta de bani. Totodata am fost asigurat ca acest lucru este valabil doar pentru cursuri al caror cost poate atinge 100 000 euro, si nu pentru "cursuri" de 2 000 euro.

Intrebarea mea este urmatoarea: ce pot face eu legal, sa nu platesc acei bani. Cum ma poate obliga firma sa ii platesc? Imi poate retine salariul pe ultima luna?

Mentionez ca inainte de angajarea in aceasta firma am semnat un contract, insa cand am primit eu contractul de la ITM , l-am primit cu cateva pagini schimbate, iar semnatura mea este doar pe ultima pagina. Pot sa refuz plata spunand ca nu exista semnatura mea pe pagina respectiva din contract? Clauza care m-ar obliga este urmatoarea:

Clauze de fidelitate

In cazul in care salariatul este trimis pe cheltuiala angajatorului la cursuri de pregatire sau de perfectionare profesionala (inclusiv la cele efectuate cu burse sau la stagii de pregatire practica sau specializare in strainatate), se obliga sa lucreze la societatea angajatorului cel putin 24 de luni. In cazul in care, SALARIATUL ocupa o functie de conducere si efectueaza studii, specializari manageriale perioada pentru care se obliga sa lucreze va fi de 36 de luni.
Salariatii care au beneficiat de un curs sau stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile/an nu pot avea initiativa incetarii contractului indiviudal de munca pe o perioada de cel putin 3 de la data absolvirii cursurilor sau a stagiului profesional.
In cazul in care salariatul reziliaza contractul individual de munca inauntrul termenului prevazut in alineatul precedent, se angajeaza sa ramburseze toate cheltuielile suportate de angajator, proportional cu timpul neservit in folosul acestuia si daune interese in contravaloarea salariului si a diferitelor bonusuri pe o perioada de 6 luni, timp estimat de angajator ca necesar pentru aranjarea si pregatirea unui inlocuitor.
Cel mai recent răspuns: orlandobarbulescu , utilizator 06:50, 22 Iunie 2009
stofarius a scris:

O convorbire directa cu directorul cel mare, nu se poate. Se pare ca nici macar o negociere, desi eu am incercat sa fac acest lucru, le-am spus ca le semnez niste time sheet-uri pe un proiect PHARE, astfel incat ei sa isi poata lua banii respectivi, insa se pare ca prefera sa ma puna sa platesc eu daune, iar ei vor pierde banii respectivi. Sau ii vor recupera mai greu.

In atentia domnului Nicolae Ciobotaru: la angajare a fost un gentleman agreement , ei specificand doar cursuri destul de scumpe. Acum ei inca nu mi-au zis ce vor sa le platesc: una este un "curs" , alta este o despagubire in valoare la nu stiu cate salarii.

Totodata, in adnodatarea 8 din art 195 am gasit urmatoarele
"Obligaţia de restituire ce incumbă salariatului nu poate depăşi cuantumul cheltuielilor făcute de angajator cu formarea sa profesională."

Prin urmare, nu mi se pare normal sa le platesc costuri legate de timpul pana la angajarea altui om.


Evident ca ceea ce va solicita este ilegal si imoral. Va recomand sa nu acordati importanta diferitelor presiuni facute asupra dvs, si sa va urmati pur si simplu drumul.
Clauzele ilegale sunt nule, atat in contractele de munca, cat si in orice alte contracte.
Nu va poate patronul sanctiona pentru ca demisionati si nu este capabil sa gaseasca un inlocuitor! Nu traim pe plantatie!
Legislatia muncii este inca in favoarea angajatului;)
D-na Diana Persa,
Trebuie spus din capul locului ca din moment ce salariatul nu a semnat (asa cum afirma el) un act aditional care sa stabileasca concret imprejurarile formarii profesionale- angajatorul are putine sanse de a recupera "prejudiciul" (cu sau fara ghilimele). Daca insa un astfel de act ar fi fost semnat, indiferent daca durata este inferioara prevederilor 194, 195 etc CM, sau cursul a fost realizat fara scoaterea din productie- el ramane o conventie valida intre parti. Sa luam un exemplu: o conferinta in strainatate, costuri enuntate de 5 mii euro, obligatie de 3 ani cu returnare proportionala cu perioada nelucrata. Unii ar fi inclinati sa considere fara temei ca daca formarea profesionala nu are loc in limitele art. 194 atunci actul aditional ar fi lovit de nulitate. Din intamplare am reprezentat o societate in doua astfel de spete si in ambele societatea a castigat (deocamdata in prima instanta).

Iata un post mai vechi pe o tema asemanatoare:

Data post: Vineri, 13 Iunie 2008, 13:55
Subiect: RE: Clauza act aditional - formare profesionala
Buna ziua,
Eu am avut cateva litigii legate de plecarea unor angajati in modurile dewcrise mai sus. Pot sa va spun ca legea se refera explicit doar la formarea profesionala de 60 zile si scoaterea totala din productie, stipuland obligatia salariatutui de a nu parasi unitatea minim 3 ani, ceea ce, evident, nu inseamna ca pe cale conventionala partile nu pot incheia acte aditionale cu clauze asemanatoare si pentru traininguri de o durata mai mica, sau cu scoaterea partiala din productie.
In ce priveste definitia formarii profesionale aceasta nu este limitata la cursuri organizate de firme acreditate, ci prezinta o varietate de forme- asa cum sunt definite de art 189 CM. In instanta pe langa actul aditional, vor mai fi necesare acte din care sa rezulte prejudiciul cert (daca e training exter- facturi, daca e intern- o nota de calcul de la compartimentul financiar), prezenta la cursuri/dovada ca acestea s-au finalizat (doar in cazul in care angajatul contesta durata sau chiar existenta cursului). Nu este obligatorie eliberarea de diplome, certificate de absolvire, etc.
In rest, 969 C. Civ. se aplica si aici fara probleme, indiferent de lungimea si natura cursurilor.
Dupa parerea mea, angajatii ar trebui sa priveasca cu mai multa seriozitate incheierea de aditionale la CIM, pentru ca o data incheiate, nu mai au cale de intors.
Sper ca va poate fi de folos.
Cu o floare nu se face primavara: nici cu un post, nici cu o solutie pe fond...in acest caz se aplica legea speciala, care este Codul Muncii, si nu puteti invoca dispozitiile legii generale- Codul Civil.
Formarea profesionala este o obligatie a angajatorului prevazuta de Codul Muncii. Astfel, acesta are obligatia sa asigure participarea tuturor angajatilor la anumite perioade de timp, la forme de formare profesionala. Cand formarea profesionala are loc din initiativa angajatorului, el este obligat sa suport c-val acesteia. Numai in mod exceptional ( in conditiile prevazute de Codul Muncii) salariatul poate fi obligat sa suport o parte din c-va formarii profesionale.

Situatia expusa de dvs., eu o interpretez astfel: avem un angajator, de preferiinta o multinationala cu pretentii, cu sediul central in state care au o cu totul alta abordare a raporturilor de munca. Angajatorul are initiativa sa-l trimita pe salariatul promitator la un curs/conferinta care considera angajatorul ca i-ar folosi - de obicei au loc la compania mama din strainatate. Facturarea catre firma din Romania se face la o valoare stabilita de angajator. Angajatul nu are de ales si semneaza ca va plati c-val cursului, in conditiile impuse de angajator - altfel poate foarte bine sa-si caute alt loc de munca.

Evident, partile nu sunt pe pozitii de egalitate in raporturile de munca. De aceea este nevoie ca legea speciala sa fie oarecum mai favorabila angajatului, ca sa contrabalanseze acest handicap pe care il are in raport cu angajatorul: la incheierea contractului de munca si pe parcursul derularii lui angajatul este in mod cert susceptibil de a fi constrans sa accepte anumite "conventii" defavorabile lui.

E adevarat ca, in functie de partea pe care o reprezinta, avocatii si juristii cauta argumentele cele mai favorabile pozitiei partii lor. Cu totii stim ca uneori obtinem castig de cauza marsand pe niste argumente folositoare partii noastre dar care nu sunt cea mai corecta interpretare juridica a situatiei deduse judecatii.

In cazul expus mai sus nu este nevoie de exces de zel in acest sens, ci doar de o opinie si recomandare echidistanta, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Cazul se circumscrie in totalitate Codului Muncii, conf. disp. art. 1 si 2 din aceasta lege.

edit: Am auto-cenzurat continutul acestui post, deoarece unele din informatiile continute nu erau corecte.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2008
Instantlife, utilizator
Totusi si dvs ignorati continuarea art enuntat de dvs 190, 2: cheltuielile...........se suporta de angajator.

Alte discuții în legătură

Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)
Cursuri igiena platite de angajat mnd mnd Buna ziua, Firma la care lucrez organizeaza si plateste cursuri de igiena, costuri care ulterior ni se opresc din salariu pe baza unui act aditional la ... (vezi toată discuția)
Clauza act aditional - formare profesionala catalin13 catalin13 Buna ziua, Va scriu in legatura cu un act aditional pe care l-am semnat anul trecut prin decembrie cum ca o sa particip la un curs de formare pe un nou ... (vezi toată discuția)