avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzatorii nu intabuleaza constructia finalizata. Ce e ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzatorii nu intabuleaza constructia finalizata. Ce e de facut?

In 2008 am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentru un apartament aflat in constructie cu data incheierii contractului la momentul finalizarii constructiei.
In 2009, am achitat pretul total ca vanzatorii sa poata termina lucrarile,ne-am mutat, s-a facut procesul-verbal de receptie, dar nici pana acum n-au facut CF pentru bloc (exista doar pentru teren) si nu am semnat contractul final. Intre timp unii din cumparatori i-au dat dat in judecata pe vanzatori cu actiune in prestatie tabulara, iar ultimii motiveaza ca nu pot intabula daca exista litigii asupra imobilului. Mentionez ca vecinii respectivi au facut actiunea acum un an si de abia au obtinut 2 termene si nu vor ca noi sa ne alaturam procesului.
Ce atitudine sa adoptam in conditiile actuale? Sa-i dam si noi in judecata sa obtinem o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare si o actiune in prestatie tabulara? Cei de la cartea funciara spun ca imobilul nu poate fi intabulat pe bucatele, ci de-a intregul si abia apoi parcelat pe apartamente. Vom putea obtine o hotarare prin care sa-i obligam pe vanzatorii-constructori sa intabuleze atata vreme cat nu ii dau toti cumparatorii in judecata? Putem noi intabula apartamentul daca obtinem hotararea care tine loc de contract, atata timp cat se cere intabularea intregului imobil la CF? Nu e un cerc vicios? Ce e de facut?




Cel mai recent răspuns: tibica , utilizator 16:16, 6 August 2011
Vanzatorii nu au niciun interes sa intabuleze imobilul pentru ca ar fi fortati atunci sa incheie contractele de vanzare-cumparare cu promitentii cumparatori.
Nu aveti ce face decat sa introduceti actiune in prestatie tabulara, altfel nu veti deveni proprietar. Prin antecontract nu se transmite dreptul de proprietate ci cuprinde doar o promisiune de vanzare si una de cumparare a unui imobil ce se va construi in viitor. Cu siguranta, constructorul a luat credite si de la banci pentru edificarea constructiei, credite care trebuie rambursate si nici in acest sens nu are vreun interes daca de la inceput a fost de rea-credinta, in sensul de a "tepui" creditorii, sau macar pe unii dintre ei. Terenul este intabulat in cf? Prin antecontract se stipuleaza ca, prin vanzare, obtineti si o cota-parte din teren? Notati antecontractul in cf-ul terenului.
Daca stati in pasivitate, firma va solicita intrrarea in insolventa si apoi in faliment, pentru ca in final cei care au doar antecontracte sub forma unui inscris sub semnatura privata, care nu este notat in cf, sa ramana simpli posesori ai locuintei pana la evacuarea lor de catre creditorii care vor scoate la licitatie bunul imobil pentru recuperarea creantei lor (cat mai pot recupera).
Va recomand sa va angajati un avocat cat mai repede si sa incepeti demersurile pentru a nu fi prea tarziu...
La fel au procedat si alti asa-zisi "dezvoltatori" foarte cunoscuti de pe la noi...;)
Terenul e inatabulat in cf. Unii dintre cumparatori si-au notat precontractul in cf, dar el va fi radiat automat pentru ca se implinesc 3 ani de la incheierea antecontractului pe 30 sept. 2011 (cf.ord.133/2009 art 76 al.1). Acolo mai scrie ca poate fi notat si litigiul. Adica sa-i dam in judecata inainte de a expira acest termen de 3 ani si apoi sa notam procesul?
Vanzatorul (constructorul) e persoana fizica. N-a lucrat pe societate, asa ca nu cred ca se pune problema falimentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestatie tabulara patitul 2 patitul 2 Buna ziua, Am o problema majora si v-as cere niste sfaturi. Impreuna cu fratele meu am cumparat un apartament in anul 2007. La semnarea antecontaractului ... (vezi toată discuția)
Tzeapa? av.T.M. av.T.M. Am nevoie de un raspuns corect, profesionist si realist. Va multumesc. Am cumparat un ap. intr-un bloc nou si nu l-am notat in CF. Acelasi ap. a fost ... (vezi toată discuția)
Inscriere antecontract in cf kalinb kalinb Buna ziua, Am facut un antecontract de vanzare cumparare acum 2 ani pentru un imobil, intre persoane fizice. Exista mai multe temeri cum ca vanzatorul o sa ... (vezi toată discuția)