avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prestatie tabulara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prestatie tabulara

Buna ziua,

Am o problema majora si v-as cere niste sfaturi.
Impreuna cu fratele meu am cumparat un apartament in anul 2007.
La semnarea antecontaractului de vanzare cumparare am si dat un avans de ~ 40% din valoarea apartamentului.(Din pacate antecontractul s-a semnat in fata unui avocat al proeminentilor vanzatori 3 la numar;si in acest antecontract nu era trecut un termen de semnare a contractului de vanzare cumparare in fata unui notar public.
Am platit si cea de-a 2-a rata dupa vreo 2 luni de zilede ~55% ramanand restul de 5% la finalizare adica data de 1.09.2008 .
Din nefericire am platit si aceasta rata integral. La termen.
Constructia a fost finalizata cu chiu si vai in anul 2009 prin luna septembrie.

In aprilie 2009 am reusit cumva cu greu sa ne notam antecontractul de vanzare cumparare in Carte Funciara a terenului pe care s-a construit Imobilul de locuinte.

Dar acum in Iulie 2010 am fost la o firma de avocatura si am semnat un contract de prestari servicii cu dansi. In care dansii se obliga sa notifice proeminentii vanzatori sa se prezinte in fata notarului public pentru semnarea contractului autentic de vanzare cumparare al apartamentului.

Din nefericire proeminentii vanzatori sunt 3 la numar.

Notificarile catre dansii s-au trrimis prin posta cu recomandata.

Din pacate unul dintre ei nu o ridicat scrisoarea recomandata si nici la notificarea cea dea 2 -a din parte Postei Romane.

In cazul acesta am inteles ca Posta va elibera o "confirmare" ca paratul a refuzat sa ridice scrisoarea recomandata.

Vreau sa va intreb urmatoarele intrebari:
1.) Notarea antecontractului de vanzare cumparare in C.F.-ul terenului are vreo valoare , adica el poate sa intabuleze apartamentul pe numele lui chiar si cu aceasta notare?

2.)Cu notarea antecontractului de vanzare cumparare in C.F.-ul terenului ii mai da vreo banca credit ipotecar pe acel apartament daca cumva vrea acest lucru dupa ce si-o intabulat apartamentul pe numele lui?

"Unul dintre parati la notificarea de prestatie tabulara nu si-o ridicat scrisoarea recomandata.S-a eliberat o adeverinta/confirmare prin care se confirma ca refuza sa ridice recomandata. D-nul notar a eliberat o declaratie / confirmare ca paratii nu s-au prezentat pentru conciliere ; semnarea contractului autentic."

3.) Vreu sa va intreb ca daca unul dintre parati nu a avut la cunostinta prestatia tabulara Instata de Judecata / Tribunalul nu ar putea sa declare eroare de procedura sau ceva de genul (" ca nu este fondata cererea de prestatie tabulara").

Daca totusi nu se pot intampla cele de la intrebarea a 3-a atunci se trece la notare in cartea funciara a faptului ca apartamentul cu nr. X , din sc.Y , al imobilului XYZ este in LITIGIU ( bineinteles dupa obtinerea numarului de dosar de la tribunal.

4.) Cu notarea faptului ca apartanentul X este in litigiu chiar si dupa receptia imobilului si intabularea lor individuala de catre proeminentii vanzatori,acestia mai pot lua credit ipotecar pe apartamentul in cauza, adica ramane valabila notarea faptului ca ap. X este in LITIGIU ca si atentionare pentru potentialii cumparatori si creditori?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.

Cu stima,

Patitul 2
Cel mai recent răspuns: patitul 2 , utilizator 08:05, 9 August 2010
Notarea antecontractului nu/l poate impiedica pe proprietar sa-si intabuleze apartamentul pe numele sau. Ideea este ca nici nu-l poate vinde atata timp cat nu este inscris in cartea funciara, iar dupa inscrierea in cartea funciara notarul care va perfecta contractul de vanzare-cumparare cu un eventual cumparator (altul decat dvs.) va vedea in extrasul de carte funciara pentru autentificare notarea promisiunii de vanzare-cumparare in favoarea dvs., asa ca se va opri si nu va incheia actul.
Pe de alta parte, nici o banca nu ii va acorda un credit atata timp cat exista aceasta notare in cartea funciara. In general, cerinta de baza a bancilor in cazul unui credit ipotecar este ca imobilul sa fie liber de orice sarcina sau notare.
Iar cat despre o eventuala notare in cartea funciara a existentei unui litigiu, pot sa spun ca aceasta constituie o adevarata piedica la acordarea unui credit din aceleasi considerente pe care le-am expus mai sus.
In acest sens, va sfatuiesc sa notati existenta litigiului in cartea funciara cat mai repede, pentru a putea impiedica eventuale tranzactii sau grevari cu sarcini care ar< putea afecta imobilul in cauza. Pentru aceasta aveti nevoie de certificatul de grefa care sa identifice imobilul, partile si cauza, copie dupa actiune si 60 de lei.
Succes!
Va multumesc din suflet.

Urmatorul pas ii sa-i deschidem saptamana aceasta procesul de prestatir tabulara ( achitam o parte din taxa de timbru 25%) si cu nr. de dosar se va nota ca este in litigiu ap. in cauza.


Va multumesc inca o data de sfaturi.

Cu deosebita stima,


Patitul 2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestatie tabulara partiala patitul 2 patitul 2 Buna ziua, Am deschis un proces de Prestatie Tabulara la \"proeminantii vanzatori\" ai unui apartament achizitionat de la dansii . ( achitat integral ... (vezi toată discuția)
Prestatie tabulara patitul 2 patitul 2 Buna ziua, Am o intrebare. Daca proeminentul constructor(-i) refuza sa faca C.F. - individuala la fiacare apartament din ansamblul rezidential , atunci ... (vezi toată discuția)
Vanzatorii nu intabuleaza constructia finalizata. ce e de facut? tibica tibica In 2008 am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentru un apartament aflat in constructie cu data incheierii contractului la momentul finalizarii ... (vezi toată discuția)