avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... refuz de a se prezenta la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

refuz de a se prezenta la mostenire

Daca unul din mostenitori (cu vocatie succesorala)refuza sa se prezinte la dezbaterea succesiunii atat la notar cat si in instanta ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 12:17, 7 August 2011
se va judeca in instanta cererea de deschidere a succesiunii in lipsa acestuia.
si care ar fi rezultatul?
instanta va stabili cotele conform legii pt fiecare mostenitor. bine ar fi sa faceti si iesirea din indiviziune. nu este obligatoriu sa se prezinte toti mostenitorii. trebuie doar indeplinita procedura de citare cu partile.
Dar in cazul in care numai unul dintre mostenitori s-a ingrijit de sarcinile mostenirii,si celalat refuza sa conserve masa succesorala ,si profaneaza memoria defunctilor(injuratuti,dracuieli).Ba mai mult batea cat era in viata pe defuncta mama si nici nu are bani ce este de facut se reduce cotele mostenirii proportional cu ceea ce era dator sa contribuie?
Cotele nu se reduc, insa daca acesta nu accepta succesiunea in termen de 6 luni de la decesul lui de cujus, expres, sub beneficiu de inventar sau tacit, este decazut din drepturile de mostenitor. Daca acesta a acceptat succesiunea, celalalt mostenitor ar un drept de creanta in ceea ce priveste cheltuielile facute cu conservarea si administrarea bunurilor ce compun masa succesorala.
Din ceea ce ati mentionat dvs cu privire la comportamentul celuilat succesibil nu atrage nedemnitatea succesorala, care este prevazuta in situatiile limitativ prevazute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar(poveste interesanta) Nickyon Nickyon Acum multi ani,familia noastra draga,eu ,fratii mei si parintii aveam casa noastra la tara unde mergeam de cate ori puteam sa o vizitam pe bunica.Cu timpul ... (vezi toată discuția)
Renunțare la proces indiviziune Emanuel80 Emanuel80 Buna ziua Socrul meu a moștenit împreuna cu alți frați și rude mai multe terenuri și un imobil, casa bătrânească. Acum este chemat in judecată de ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cote, plata impozitului favex favex O familie, sot, sotie si un fiu. Decedeaza sotia in 2015 masa succesorala fiind un imobil. In perioada de optiune succesorala sotul ramane in imobil. Fiul face ... (vezi toată discuția)