avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Temei de drept sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Temei de drept sanctiune disciplinara

Pot fi folosite ca temei de drept pentru sanctiuni disciplinare(inclusiv suspendare pe perioada cercetarii disciplinare) doar articole din Regulamentul de Ordine Interioara fara invocarea nici unui articol din Codul Muncii ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:12, 15 August 2011
Da.
Art. 242 Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
Este necesara luarea la cunostinta sub semnatura a regulamentului intern sau este suficienta afisarea acestuia la loc vizibil?(avizier,intranet,etc...)
Nu este obligatoriu sa fie depusa semnatura de luare la cunostinta a RI (desi unii angajatori, datorita felului nostru de a fi, se acopera cu asemenea semnaturi). Nu trebuie uitat ca la semnarea CIM, in continutul acestuia exista la obligatii salariat "respectarea RI". Este obligatoriu afisarea RI la loc vizibil astfel incat toti salariatii sa aibe acces.
Multumesc pentru raspuns.Exista situatia in care ROI a fost refacut si o perioada dupa intrarea lui in vigoare nu a fost afisat la loc vizibil.Eram interesat pentru aceasta perioada si ulterior avand in vedere ca nu este acelasi ROI la care se referea contractul de munca.
Ultima modificare: Marți, 9 August 2011
costel58, utilizator
RI cat si modificarile la acesta produc efecte de la data aducerii la cunostinta salariatilor.
Art. 243
(1) Regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.
(2) Obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern trebuie indeplinita de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.

Art. 244
Orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa procedurilor de informare prevazute la art. 243.

Alte discuții în legătură

Drepturile angajatorului doinapaun doinapaun Avand in vedere ca sfaturile dumneavoastra mi-au fost de un real folos, indraznesc sa va consult din nou intr-o problema foarte delicata. - Exista vreo ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare regulament intern ginnyy ginnyy ce pot face daca salariatii refuza semnarea regulamentului intern? abaterea nu e mentionata in regulament ca fiind una ce poate atrage santiunea disciplinara (vezi toată discuția)
Afisare /transmitere act intern ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog mult sa imi spuneti cum ar trebui procedat in cazul urmator: - un Regulament intern a fost dat spre aplicare la data de 01.02.2014 - ... (vezi toată discuția)