avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Data scadenta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Data scadenta

Buna seara tuturor!

Desi stiu ca am dreptate si ca Prestatorul a facut un abuz, totusi, va cer parerea asupra unei situatii:
Prestatorul a emis o factura catre mine ca Beneficar al serviciilor sale, scadenta pe data de 08.08.2011. Este indreptatit sa imi blocheze accesul la serviciile care au stat la baza nasterii calitatilor de Beneficiar/Prestator, inainte de depasirea datei scadente ? Adica inainte de 08.08.2011 ora 23:59:59 ? :O
Nu este prima factura pe care o emite si nici singurul partener pentru astfel de servicii (online) insa a fost singurul care a blocat accesul inainte de perimarea termenului scadent, cu mentiunea "pentru neplata". Lucrand in acelasi domeniu, cunosc pe de rost sistemul de facturare (il folosesc si eu) si stiu ca inainte de data scadentei cu X zile (setate de Prestator) se emite un reminder (avertisment/reamintire), precum si la X zile de la data depasirii scadentei dupa care, sistemul blocheaza automat accesul. In acest mediu (on-line) termenele generice sunt:
- min 3-5 zile: reminder inainte de scadenta
- 3-5 zile de la data depasirii scadentei dupa care, la un interval de 5-7 zile se supenda.
Da, stiu, fiecare face in ograda lui cum crede de cuviinta insa, dpdv legal, imi poate ingradi accesul la acel serviciu inainte de a depasi data scadenta, mai ales ca a afectat si clientii mei ?
Niciodata nu am depasit termenele scadente deci nu intra in discutie eventualitatea unei bonitati indoielnice.
Cand am cerut explicatii legate de situatie (factura era deja achitata) mi s-a spus ca in Termenii si conditiile Prestatorului este specificat faptul ca poate ingradi accesul chiar si in ziua scadentei. Buuun .. Chiar daca nu am nivelul de studii juridice al marii majoritati de pe acest forum, pot spune ca nici habarnist nu sunt si am luat la puricat fiecare articol si alineat de pe pagina respectiva insa ... ca sa vezi, nu era nimic specificat. Am dat alt email prin care sa cer sa mi se specifice in mod concret art si alin unde exista informatia si supriza, articolul nu exista.
Blond, blond dar nu prost, am facut screenshots (poze cu monitorul) pentru fiecare articol al paginii respective precum si alte informatii, dupa care i-am spus ca nu exista ceea ce mi-a pus in vedere.
Rezultatul ? A facut modificarile necesare pentru a-si creea acoperire.
In incheiere, reiau intrebarea principala: este sau nu un abuz ceea ce a facut si cum ma pot indrepta impotriva lui ?
Multumsc celor care au avut rabdare sa citeasca .
Ultima modificare: Luni, 8 August 2011
cuteguy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roland Mindrila , Avocat 21:24, 8 August 2011
Va recomand solicitarea de daune interese

Raspunderea pentru neexecutarea obligatiilor.


Pentru neexecutarea obligatiilor din contractul de vânzare-cumparare partea în culpa va raspunde .

Potrivit dreptului comun, raspunderea pentru nerespectarea obligatiilor contractuale poate fi raspunderea sub forma penalitatilor si raspunderea sub forma despagubirilor (daune interese).

Raspunderea sub forma penalitatilor. Aceasta raspundere intervine în cazul când în contractul de vânzare - cumparare s-a stipulat o clauza penala (art. 1066 din codul civil).

Trebuie aratat ca regimul degrator al penalitatilor instituit prin Legea nr. 76/1992, a fost abrogat. In acest mod au fost înlaturate gravele încalcari ale principiilor care guverneaza cauza penala.

Raspunderea sub forma despagubirilor. In cazul în care, datorita nerespectarii obligatiilor din contractul de vânzare-cumparare a fost cauzat în prejudiciu, partea în culpa este obligata sa plateasca despagubiri în conditiile prevazute de codul civil.

Prin abaterea Legii nr. 76/1992 a fost intitulata posibilitatea acordarii de despagubiri în completarea penalitatilor în cazul neacoperirii întregului prejudiciu prin plata penalitatilor.

Invocarea exceptiei de neexecutare de catre vânzator.

In termenul contractului, vânzatorul are obligatia sa predea cumparatorului lucrul vândut. Potrivit legii, vânzatorul nu este obligat sa predea lucrul vândut în cazul în care cumparatorul nu plateste pretul, în contract nu s-a stipulat un termen pentru plati - art. 1322 din codul civil ,,Vânzatorul nu este dator sa-i predea lucrul daca cumparatorul nu plateste lucrul si nu are dat la vânzator un termen de plata".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)
Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Termen legal de scadenta a unor rate? Sov Consulting Sov Consulting Exista un termen legal, general valabil daca in contract nu se stipuleaza altfel, pentru plata obligatiilor in bani din contract? Ne referim, de exemplu, la ... (vezi toată discuția)